Apple-pomo vahvisti autoprojektin - vielä ei tiedetä onko tuloksena Apple-auto

Applen autoprojekti on pitkään ollut lähinnä julkinen salaisuus, mutta nyt yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook on Bloombergin haastattelussa kertonut, mitä yhtiössä suunnitellaan. Cookin mukaan Apple kehittää ja testaa itsestään ajavien autojen teknologiaa.

”Keskitymme autonomisiin järjestelmiin”, Cook kertoi haastattelussa. ”Kyseessä on ydinteknologia, jonka me koemme hyvin tärkeäksi.”

”Näemme sen kaikkien keinoälyprojektien äitinä”, Cook kuvaili. ”Kyseessä on luultavasti yksi vaikeimmista keinoälyprojekteista, joiden parissa työskennellä.”

Itseajavista autoista povataan biljoonien dollareiden bisnestä vuoteen 2030 mennessä, ja monet teknologiayritykset ovat suunnanneet perinteisempien autovalmistajien tonteille viime vuosina. Apple kaavaili alkujaan oman auton kehittämistä, mutta uudisti suunnitelmansa viime vuonna ja alkoi panostaa enemmän itseajamiseen liittyvän teknologian kehittämiseen. Huhtikuussa Apple sai luvan aloittaa robottiautojen testaamisen Kaliforniassa, ja pari viikkoa myöhemmin julkisuuteen ponnahtivat ensimmäiset bongaukset yhtiön Lexus-testiautoista.

Cookin mukaan alalla piilee suuri murros, kun samaan aikaan kypsytellään sekä itseajavia autoja, sähköautoja että kyydinjakopalveluja. Kaikki kolme autoalan mullistusta ovat tapahtumassa suunnilleen samalla ajanjaksolla. Apple sijoitti viime vuonna miljardi dollaria kiinalaiseen Didi Chuxing -kyytipalveluun.

Cook ei suostunut Bloombergin haastattelussa ottamaan kantaa, aikooko yhtiö jossain vaiheessa oman auton tehdä. Cookin mukaan yhtiössä täytyy katsoa, mihin kehitystyö lopulta johtaa.