Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA:n ja Telian Itä- ja Pohjois-Suomen 5G-verkon rakentaminen alkanut - näin kolmivuotinen projekti etenee

DNA:n ja Telian yhteisverkko vastaa 5G-verkosta suuressa osassa Suomea.

DNA:n ja Telia Finlandin yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko on nyt aloittanut uuden 5G-verkon rakentamisen laajentuvalle toimialueelleen Itä- ja Pohjois-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Rakennusprojekti on valmis vuoden 2023 loppupuolella.

Aiemmin kerrottiin Suomen Yhteisverkon vastaavan jatkossa jopa 62,5 prosentin osalta mobiiliverkosta omistajiensa 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-verkosta. Suomen Yhteisverkon toiminta-aluetta ovat harvempaan asuttu Pohjois- ja Itä-Suomi. Näillä alueille DNA:n ja Telian liittymät toimivat yhdessä omistetussa, yhteisessä verkossa.

5G-verkko tuo käytettäväksi jopa moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet 4G-verkkoon nähden ja ajan myötä myös yhä pienenevän viiveen. Lisäksi uuden 5G-verkon myötä DNA:n ja Telian Itä- ja Pohjois-Suomen asiakkaiden mobiililaajakaistapalveluiden kuuluvuusalueen kerrotaan laajenevan ja palvelutason paranevan.

”2020-luvun työ- ja viihdesovellukset, etätyötä unohtamatta, vaativat verkolta paljon kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Nämä ominaisuudet ovat tuiki tarpeellisia koko Suomessa, ei vain suurissa kaupungeissa”, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen. ”Yrityksille 5G mahdollistaa sujuvamman työskentelyn lisäksi paremman tietoturvan, korkeamman automaation ja entistä suurempien tietomäärien reaaliaikaisen siirron.”

Suomen Yhteisverkon alue rakennusprojektin valmistuessa vuoden 2023 lopulla.
Suomen Yhteisverkon alue rakennusprojektin valmistuessa vuoden 2023 lopulla.

DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistaa yhden operaattorin verkkoon verrattuna suuremmat tiedonsiirtonopeudet myös 5G-verkossa, kuten se teki myös 4G-verkossa.

”Suomi on suuri maa, ja yhdessä rakennettu 5G-verkko on kustannustehokkain tapa tarjota nopeat yhteydet koko valtakuntaan. Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä rakennamme tukiasemat Loviisasta Utsjoelle nopeasti, ja samalla tuomme kaikkiin kuntiin vähintään viisinkertaisen kapasiteetin nykyiseen verrattuna”, kertoo Jokinen.

Telia ja DNA sopivat alkuvuodesta yhteisverkon laajentamisesta. Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee nykyisestä lounaaseen Raahe–Loviisa-linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan. Laajentuva alue kattaa 62,5 prosenttia Suomen pinta-alasta ja 28,5 prosenttia väestöstä, kun alkuperäiset peittoluvut olivat 50 prosenttia ja 13,5 prosenttia.

Suomen Yhteisverkon kolmivuotinen 5G-rakennusprojekti alkoi Varkaudesta maaliskuussa. Tämän vuoden puolella uusia tukiasemia vaihdetaan Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa (Levi, Ylläs, Saariselkä ja Ruka) sekä Kaakkois-Suomessa (Varkaudessa, Leppävirralla, Heinävedellä, Liperissä, Tohmajärvellä, Rääkkylässä, Joroisissa, Rantasalmella, Enonkoskella, Kerimäellä, Savonlinnassa, Kiteellä, Parikkalassa, Punkaharjulla, Juvalla, Sulkavalla, Ruokolahdella, Rautjärvellä, Puumalassa, Imatralla, Taipalsaarella, Joutsenossa, Lappeenrannassa, Luumäellä, Savitaipaleella, Lemillä, Virolahdella ja Miehikkälässä).

Uuden 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen 4G-verkkoon nähden. Uudistuksen ansiosta kuitenkin myös alueen 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi.