Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA:n 5G-verkko toimii nyt 124 paikkakunnalla - tuoreimmat lisäykset Alavus, Hämeenkyrö ja Kauhajoki

DNA on kertonut 5G-verkkonsa kattavan nyt liki 3 miljoonan suomalaisen asuinpaikan 124 eri paikkakunnalla.

DNA:n mukaan sen 5G-verkon peittoalue kattaa nyt yli 53 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista. Tuoreimmat verkkoon liitetyt paikkakunnat ovat Alavus, Hämeenkyrö ja Kauhajoki.

Alavudella 5G-kuuluvuutta on rakennettu nyt kaupungin keskustaajaman alueelle, eli Alavudenjärven pohjoisosan ympäristöön. Hämeenkyrössä 5G-peitto yltää Kyröskosken taajama-alueen pohjoispuolelta Puronsuun alueen yli rajoittuen etelässä Pappilanmetsään. Kauhajoella 5G-peitto yltää kaupungin keskustaajaman eteläosiin ja keskustaajaman eteläpuolen lähimmille asuinalueille.

”On hienoa päästä tarjoamaan myös Alavuden, Hämeenkyrön ja Kauhajoen asukkaille DNA:n nykyaikaisia 5G-palveluita. Laajemmin tarkasteltuna on jo todennäköisempää, että suomalaisen koti sijaitsee 5G-alueella kuin että näin ei olisi. 5G-verkossa siirretyn mobiilidatan osuus onkin lähes nelinkertaistunut kuluvan vuoden aikana”, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari. Kaikki operaattorit laajentavat verkkojaan koko ajan, joten tilanne muuttuu jatkuvasti.

Kattavin 5G-verkko Suomessa operaattoreista on Elisalla, jonka verkko kattaa yli 60 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista yhteensä 137 eri paikkakunnalla. Muista operaattoreista Telia on kertonut viimeksi marraskuun alussa myös sen 5G-verkon väestöpeitoksi yli 3 miljoonaa, eli myös Telia on hieman edellä DNA:ta verkon väestöpeitossa. Suurimmissa kaupungeissa Telia on kertonut väestöpeittonsa nousseen jo 80 prosentin tasolle.

DNA:n mukaan 5G-mobiililiittymien myynti on kiihtynyt kuluvan vuoden aikana selvästi, mikä näkyy myös 5G-puhelinten kasvaneissa myyntimäärissä. Kun vielä vuosi sitten DNA:n myydyimpien puhelinten TOP 15 -listalla oli vain kolme 5G-mallia, tämän vuoden lokakuussa jäljellä oli enää kolme 4G-puhelinta. Verkkopeiton nopea kehitys on näkynyt myös kiinteiden Koti 5G -liittymien suosion kasvussa.

DNA:n 5G-verkkoa laajennetaan ja olemassa olevaa verkkoa täydennetään jatkuvasti eri puolilla Suomea. Itä- ja Pohjois-Suomen osalta verkkoa rakentaa DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko, joka rakentaa kattavaa 5G-verkkoa juuri tällä hetkellä Ouluun, Kuopioon ja Savonlinnaan.

DNA:n 5G-verkko toimii jo seuraavilla paikkakunnilla: Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Ikaalinen, Ilmajoki, Inari, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Masku, Merikarvia, Muhos, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Vesilahti, Varkaus, Vihti, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.

Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta toisaalla verkko on edelleen hyvin paikallinen. Eri alueiden tilanteen voi tarkistaa DNA:n 5G-kartasta sen verkkosivuilta. Kartan päivittymisessä tosin on hieman viivettä, minkä vuoksi uusimmat päivitykset eivät ehkä vielä näy.