Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA:n 5G laajeni Asikkalaan, Merikarvialle, Raaseporiin ja Uuteenkaupunkiin - näillä 108 paikkakunnalla verkko jo toimii

DNA on kertonut 5G-verkkonsa laajentumisesta.

Tuoreimmat mukaan tulleet paikkakunnat, joissa DNA:n 5G-verkko toimii, ovat Asikkala, Merikarvia, Raasepori ja Uusikaupunki.

Asikkalassa 5G-verkkoa on rakennettu Vääksyyn, kanavan kaakkoispuolelle. Verkko tullaan kesän aikana avaamaan myös Salonsaaren länsiosiin. Merikarvialla 5G-verkko kattaa pääosin kirkonkylän alueen. Raaseporissa 5G kattaa Karjaan keskustan itä- ja eteläpuoliset lähialueet. Uusia 5G-tukiasemia avataan vielä kesän aikana Dragsvikin, Sköldargårdin ja Österbyn alueille. Uudessakaupungissa 5G-verkko yltää aluksi Santtion ja Janhuan alueille. Loppukesästä verkkoa rakennetaan myös Orivon, Sannon, Saarniston ja Hiun alueilla.

Yhteensä DNA:n 5G-verkon alueella asuu nyt yli 43 prosenttia suomalaisista, eli lähes 2,4 miljoonaa ihmistä, yhteensä 108 eri paikkakunnalla.

Edellä mainittujen uusien paikkakuntien lisäksi DNA:n 5G-verkkoa laajennetaan tällä hetkellä erityisesti Espoossa, Forssassa, Helsingin keskustassa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Lahdessa, Porissa ja Raumalla. Loppukesästä laajennustyöt jatkuvat myös Kirkkonummella, Porvoossa, Raaseporissa, Seinäjoella ja Vaasassa.

Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta toisaalla verkko on edelleen hyvin paikallinen. Eri alueiden tilanteen voi tarkistaa DNA:n 5G-kartasta sen verkkosivuilta. Kartan päivittymisessä tosin on hieman viivettä, minkä vuoksi uusimmat päivitykset eivät ehkä vielä näy.

Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa rakentaa DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi maaliskuussa Varkauden ympäristössä ja on alueen valmistumisen jälkeen jatkunut Heinävedellä ja Leppävirralla. Tämän vuoden aikana Yhteisverkko avaa uusia tukiasemia laajasti Kaakkois-Suomen alueella ja Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa.

Muista operaattoreista Elisa on kertonut sen 5G-verkon toimivan 108 paikkakunnalla ja kattavan yli puolet suomalaisten asuinpaikoista eli väestöpeiton olevan noin 2,8 miljoonaa ja Telia jo toukokuussa 5G-verkkonsa väestöpeiton olevan myös yli 2 miljoonaa.

DNA:n mukaan se seuraa jatkuvasti mobiiliverkkonsa käyttömääriä ja kapasiteetin riittävyyttä. Tilastojen perusteella verkkoa uudistetaan myös tarvelähtöisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhoja tukiasemia vaihdetaan uusiin nimenomaan siellä, missä tarve lisänopeuksille tai -kapasiteetille on suurin. Uuden tekniikan myötä myös 4G-asiakkaiden nopeudet ja käyttökokemus paranevat.

”5G-alueella myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot siirtyvät uudelle tukiasematekniikka-alustalle. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi myös aiempien tekniikoiden osalta”, summaa DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat, jopa moninkertaisesti jo 4G:tä nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Myös viive on 5G-verkossa pienempi, jatkossa entisestään itsenäisten Standalone-verkkojen tullessa käyttöön.

DNA:n 5G-verkko on saatavilla seuraavalla 108 paikkakunnalla:

Akaa, Alajärvi, Asikkala, Askola, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Ii, Ilmajoki, Isokyrö, Janakkala, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Kaskinen, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kokemäki, Kokkola, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Masku, Merikarvia, Muhos, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vihti, Ylivieska ja Ylöjärvi.