DNA sulkee 3G-verkkonsa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa ensi viikolla - pääkaupunkiseudulla kuitenkin vasta myöhemmin

DNA:n 3G-verkon alasajo etenee.

DNA sulkee 3G-verkkonsa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa keskiviikon 22.11. ja torstain 23.11. välisenä yönä lukuun ottamatta pääkaupunkiseutua, jossa verkko suljetaan vasta tammikuussa.

3G-verkon käytössä olleet taajuudet siirretään muutaman viikon kuluessa 3G-alasajosta 4G-verkon käyttöön, mikä parantaa 4G-palvelun laatua alueilla.

Hyvinkäällä DNA:n 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo viime toukokuussa ja Kanta-Hämeessä sekä Päijät-Hämeessä lokakuun lopussa. Aiemmin tehdyistä sulkutöistä kerättyjä oppeja hyödynnetään myös Uudenmaan ja Varsinais-Suomen 3G-alasajossa.

Sulkuaikataulu myös Uudenmaan ja Varsinais-Suomen osalta tiedotettiin kertaalleen jo kesäkuussa 2023. Ensimmäisen kerran DNA tiedotti jo vuonna 2021 lähestyvästä 3G-verkon alasajosta. Sulkemista on suunniteltu ja valmisteltu laboratorioympäristössä useamman vuoden ajan sekä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla alkuvuodesta.

”Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa 3G-verkon sulkeminen tapahtuu keskiviikon ja torstain välisenä yönä, 22.–23. marraskuuta. Poikkeuksen tekevät pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen, joissa 3G suljetaan vasta tammikuussa 2024. Mikäli kaikki sujuu odotetusti, siirrämme muutaman viikon kuluttua 3G:n sulkemisesta vapautuvat taajuudet 4G-tekniikan käyttöön, mikä parantaa 4G-verkon käyttökokemusta. Koska 3G-verkon käyttöaste on tänä päivänä erittäin pieni, näyttäytynee toimenpide suurimmalle osalle mobiiliasiakkaistamme yksinomaan myönteisessä valossa”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

3G-verkoissa aiemmin toimineet laitteet siirtyvät käyttämään jäljelle jäävää 2G-verkkoa, mutta osassa tapauksia laitteet eivät välttämättä enää toimi, ainakaan kunnolla, aiempaa hitaammalla yhteydellä. Tällaisia laitteita voivat olla valvontajärjestelmät tai riistakamerat.

3G-verkon käyttö on vähentynyt merkittävästi lähivuosien aikana. 3G-verkossa siirretään enää reilusti alle 1 prosentti DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. Valtaosalle asiakkaista 3G-verkon alasajo näkyykin lähinnä 4G-verkon parantumisena, sillä 3G-taajuudet päästään samalla siirtämään uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. Samalla DNA:lta vapautuu resursseja modernien teknologioiden kehittämiseen.

4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen. Uusi verkkoteknologia tukiasemineen on myös siirrettyyn datamäärään nähden merkittävästi 3G-tekniikkaa energiatehokkaampaa. DNA:n 4G-peitto on liki 100 prosenttia suomalaisista. Vastaavasti 5G-verkon väestöpeitto marraskuussa 2023 oli 93 prosenttia, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä.

”Nyt on hyvä hetki varmistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Lähes kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 5–10 vuoden ikäisiä. Itse asiassa joissain 3G-verkon käyttötapauksissa asiakas on saattanut vahingossa lukita puhelimensa 3G-tilaan. Jos siis nykyaikaisen puhelimesi näytöllä näkyy yhä säännöllisesti 3G-symboli, kannattaa puhelimen asetukset tarkistaa”, Laari huomauttaa.

DNA:n 3G-verkon sulkemisaikataulu

Lokakuun 2023 lopussa suljettiin:

 • Kanta-Häme (suljettu)
 • Päijät-Häme (suljettu)

Marraskuun 2023 loppupuolella:

 • Uusimaa (paitsi pääkaupunkiseutu)
 • Varsinais-Suomi

Tammikuun 2024 aikana:

 • Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen)
 • Etelä-Pohjanmaa
 • Keski-Pohjanmaa
 • Keski-Suomi
 • Pirkanmaa
 • Pohjanmaa
 • Satakunta

Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla DNA:n käyttämät mobiiliverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää Suomen Yhteisverkko, joka on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Yhteisverkon 3G-verkon sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana.