Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA siirtyy kokonaan norjalaisomistukseen – Telenorin omistus jo lähes 95 prosenttia, loput osakkeet lunastetaan

Suomalainen operaattori DNA on siirtymässä kokonaan norjalaisen Telenorin omistukseen.

Telenorin DNA:n osakkeista tekemä pakollinen ostotarjous on johtanut alustavasti 94,36 prosentin omistusosuuteen DNA:n osakkeista. Telenor on tiedottanut jatkavansa tarjousaikaa vielä 10. lokakuuta asti. Telenor käynnisti pakollisen ostotarjouksen ostettuaan ensin DNA:sta 54 prosenttia sen pääomistajilta.

Omistuksen noustua yli 90 prosentin Telenor on kertonut käyttävänsä jatketun tarjousajan päättymisen jälkeen lunastusoikeuttaan loppuihin DNA:n osakkeisiin. Tämän jälkeen DNA on poistumassa pörssistä.

”Telenor Group näkee suurta potentiaalia DNA:lle jatkaa kasvuaan ja kehittymistään. Tämä sisältää sen asiakastarjonnan ja yritysliiketoiminnan vahvistamisen, kuin myös Telenorin maailmanlaajuisen skaalan ja vahvan pohjoisaseman hyödyntämisen”, kommentoi Telenor Groupin talousjohtaja Jørgen C. Arentz Rostrup.

Telenorin mukaan Suomen markkinan liityttyä nyt osaksi Telenor Groupia käynnistää se prosessin uuden pohjoismaisen klusterin rakentamiseksi, ja aikoo valita tälle myös uuden johtajan. Skandinavian aluetta tällä hetkellä Telenorilla johtanut Morten Karlsen Sørby jättää yhtiön.

Telenor on tarjonnut DNA:n osakkeista 20,90 euroa, joka on 7,4 prosenttia enemmän kuin osakkeiden päätöskurssi ennen Telenorin DNA:n entisten pääomistajien kanssa tekemien kauppojen julkistamista. Verrattuna kaupankäyntimäärillä painotettuun ja osingonjaolla oikaistuun kurssiin kolmen kuukauden ajalta ennen julkistamista tarjoushinta on 21,3 prosenttia korkeampi.

Norjalainen Telenor ilmoitti 9.4.2019 ostavansa suomalaisen DNA:n kahden suurimman omistajan, Finda Telecoms Oy:n ja PHP Holding Oy:n, omistusosuudet DNA:sta eli yhteensä 54 prosenttia DNA:n osakkeista. Findan ja PHP Holdingin yhtiökokoukset hyväksyivät Telenorin ostotarjouksen toukokuussa ja kaupat toteutuivat tarvittavien hyväksyntöjen saamisen jälkeen 21. elokuuta. Telenor aloitti tämän jälkeen lopuista osakkeista pakollisen ostotarjouksen 29. elokuuta.

Telenorin tarjouksessa DNA:n koko osakekanta on arvostettu 2,8 miljardiin ja velat huomioiva yritysarvo 3,3 miljardiin euroon.

DNA:n hallitus suositteli osakkeenomistajille Telenorin tarjouksen hyväksymistä.

Telenor on kertonut jo aiemmin odottavansa DNA:n oston tuovan merkittäviä synergiaetuja hankinnassa, roamingissa ja parhaiden käytäntöjen jakamisessa yhtiöiden välillä. Telenorin mukaan hankinnan ja roamingin kulusäästöt tulisivat olemaan vuositasolla 200 miljoonaa kruunua, eli reilut 20 miljoonaa euroa.

DNA on Suomen kolmanneksi suurin mobiilioperaattori. Sillä on 2,9 miljoona mobiililiittymäasiakasta ja 28 prosentin markkinaosuus, jota DNA on viime vuosina onnistunut kasvattamaan. Lisäksi DNA on toiseksi suurin kiinteässä laajakaistassa ja suurin kaapeli-TV:ssä Suomessa.

Toistaiseksi DNA jatkaa liiketoimintaansa normaalisti ja eikä järjestelyllä ole vaikutusta DNA:n asiakkaiden palveluihin. Telenor on kertonut näkevänsä DNA:n voivan jatkossakin kehittyä hyvin markkinaosuutta voittamalla, onnistumalla entistä nopeampien mobiililiittymien myynnissä sekä kasvamalla yritysliiketoiminnassa.