Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA:n 4G-verkossa ensimmäinen askel 1 gigabitin nopeuksiin

DNA on ottanut tuotantoverkossaan testikäyttöön yhden gigabitin sekuntinopeuden. Uutta huippunopeutta testataan yhteistyössä Ericssonin kanssa Suomen nopeimmassa 4G-kylässä eli Siuntion Karubyssä, jossa verkon teoreettinen huippunopeus on nyt gigabitti sekunnissa.

”Vuosi sitten esittelimme Karubyssä teoreettisen nopeuden 600 megabittiä sekunnissa, ja nyt siihen kykeneviä päätelaitteita alkaa olla markkinoilla. Nyt Suomen nopeimman 4G-kylän verkkonopeus on nostettu gigabittiin sekunnissa, ja odotamme siihen yltävien laitteiden yleistyvän loppuvuoden aikana. Huippunopeuspilotointi on kuitenkin vain jäävuoren huippu kapasiteettirakentamisessamme. Tänä vuonna eri puolilla Suomea 4G-verkkoa päivitetään LTE CA -tekniikalla hyödyntäen muun muassa 2100 megahertsin taajuusaluetta”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

DNA:n mukaan tuotantoverkossa testaaminen osoittaa, ettei uuden teknologian käyttöönottoon ole esteitä. Yhden gigabitin nopeus toteutettiin yhdistämällä kolme 20 megahertsin kantoaaltoa eli operaattoritaajuutta 1800, 2100 ja 2600 megahertsin taajuusalueilla, hyödyntämällä uudenlaista radiotekniikkaa (256-QAM-modulaatio ja 4×4 MIMO -radiot). DNA kertoo jatkavansa verkon nopeuden nostamista, kun markkinoille tulee yhden gigabitin teoreettista nopeutta tukevia päätelaitteita.

Ensimmäisiä yhteen gigabittiin yltäviä älypuhelimia ovat muun muassa osa Qualcommin Snapdragon 835:llä varustetuista älypuhelimia. Snapdragon 835:n sisältämän X16-modeemin lisäksi puhelimen pitää sisältää myös tarvittavat antennit huippunopeuteen yltämiseksi.

”Harvasti asutussa maassamme mobiili laajakaista on elintärkeä digitalisaation hyötyjen tuomiseksi kaikkien ulottuville. Sen vuoksi on hienoa, että DNA panostaa jo yli 99 prosenttia suomalaista kattavan 4G-verkkonsa kapasiteettiin ja suorituskykyyn. Nyt tehdyt nopeustestaukset kertovat 4G-verkon evoluutiosta kohti 5G:tä ja gigaluokan mobiiliyhteyksiä kotiin”, sanoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.