BMW:n uudessa iX-sähköautossa ensimmäisenä Digital Key Plus -tuki - lukot avautuvat CarKey-toiminnolla, vaikka iPhonen pitää taskussa

BMW tuo tarjolle kehittyneemmän Digital Key Plussan.

BMW on ilmoittanut tuovansa myöhemmin tästä vuodesta alkaen valittuihin autoihinsa tuen digitaalisille Digital Key Plus -avaimille, jotka hyödyntävät UWB ultra wideband -teknologiaa.

Ensimmäisenä uusi kehittyneempi digitaalinen avainteknologia tullaan näkemään käytössä BMW:n uudessa iX-sähkökatumaasturissa, joka on tulossa saataville Euroopassa myöhemmin vuoden 2021 aikana.

Uusi Digital Key Plus on laajennus BMW:n jo aiemmin tarjoamille NFC-lähiyhteyttä hyödyntäville Digital Key -avaimille, joiden yhteensopivuus on laajempi ja joille tuki on löytynyt jo laajasti eri BMW-automalleista, jotka on valmistettu 1. heinäkuuta 2020 alkaen.

BMW:n digitaaliset avaimet toimivat yhdessä Applen CarKey-toiminnon kanssa.

UWB-teknologian myötä Digital Key Plus mahdollistaa auton ovien avautumisen lukituksesta vaivattomasti pidettäessä iPhone vain taskussa tai laukussa, kun tähän asti CarKey on toiminut iPhoneissa ja Apple Watcheissa käytännössä samalla tavalla kuin lähimaksaminen – auton lukitus on avautunut viemällä laite kuljettajan oven lähelle.

iPhoneista UWB-teknologiaa ja näin ollen jatkossa vaivattomampia digitaalisia avaimia tukevat kaikki iPhone 11 ja 12 -mallit. Lisäksi UWB-tuki löytyy myös Apple Watch Series 6:sta, mutta sen osalta Digital Key Plus -tuesta BMW ei ole vielä kertonut.

UWB-teknologia mahdollistaa erittäin tarkan suunnan ja sijainnin paikantamisen lähietäisyydeltä jopa senttimetrien tarkkuudella, minkä ansiosta sitä voidaan hyödyntää osana vaivattomia, mutta kuitenkin turvallisia digitaalisia avaimia. BMW:n mukaan UWB-teknologia on toimintatapansa myötä suojassa myös radiosignaalin häirinnältä tai kaappaamiselta.

Apple esitteli CarKeyn alun perin osana iOS 13.6 -käyttöjärjestelmäversiota viime vuonna, ja BMW oli ensimmäinen ja yhä toistaiseksi ainoa ominaisuutta tukeva autonvalmistaja. Digitaaliset autonavaimet näkyvät osana Wallet-sovellusta maksukorttien ja esimerkiksi lentolippujen tarkastuskottien ohella. Käyttöönotto tapahtuu autonvalmistajan sovelluksen kautta.

Business Korean mukaan Hyundai on myös aikeissa aloittaa tukemaan Applen digitaalisia avaimia myöhemmin tänä vuonna, mutta tarkempia tietoja yksityiskohdista ei toistaiseksi ole.

CarKey-avain löytyy korttina Applen Wallet-lompakkosovelluksesta.
CarKey-avain löytyy korttina Applen Wallet-lompakkosovelluksesta.

Applen CarKey mahdollistaa myös avainten helpon jakamisen: auton omistaja voi jakaa CarKey-avaimen korkeintaan viidelle muulle käyttäjälle Apple Walletin ja Applen iMessage-viestien kautta. Täysien ominaisuuksien lisäksi tietyn jaetun avaimen käyttömahdollisuuksia voi rajoittaa myös huippunopeuden, hevosvoimien tai esimerkiksi äänentoistojärjestelmän äänenvoimakkuuden maksimin osalta.

Omistajan on myös helppo poistaa jaetut avaimet käytöstä niin halutessaan.

CarKey-toiminto toimii lisäksi iPhoneissa myös akun niistä muuten loputtua vielä viiden tunnin ajan varateho-ominaisuuden voimalla.

Apple ja BMW ovat kertoneet työskennelleensä Car Connectivity Consortium -yhteenliittymän kanssa digitaalisten avainten standardoinnin parissa. Sekä NFC- että UWB-perustainen ratkaisu ovatkin osa standardeja, joita myös muiden auto- ja älylaitevalmistajien voidaan odottaa jatkossa tukevan.