Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Arviot kertovat: iPhone X:n Face ID ei toimi täydellisesti – vaatii oikeaa asentoa eikä liian kirkkaita olosuhteita

Maailmalta valuu jo ensimmäisiä arvioita perjantaina myyntiin tulevasta uudesta iPhone-huippumallista iPhone X:stä.

Arvioissa iPhone X:ää on pidetty toistaiseksi parhaimpana iPhonena, jonka näyttöä ja kameroita on kiitelty. Suurin mielenkiinto iPhone X:ssä kohdistuu kuitenkin sen Face ID -kasvontunnistukseen, joka on tullut Touch ID -sormenjälkitunnistuksen täydeksi korvaajaksi.

Ensiarvioiden kertomukset Face ID:stä ovat kaksijakoisia. Yhteenvetona voidaan todeta Face ID:n toimivan yleisesti melko hyvin, mutta ei kaikissa tilanteissa, ja sen käytön vaativan jonkin verran mukautumista.

Face ID:n käyttöönottoa on kehuttu helpoksi.
Face ID:n käyttöönottoa on kehuttu helpoksi.

”Varhaisissa testeissäni Face ID toimi hyvin sisätiloissa: istuessani työpöytäni ääressä, seisoessani videostudiossamme ja kävellessäni hakemaan kahvia. Sitä pitää kuitenkin katsoa suoraan: jos se on pöydällä, puhelin täytyy nostaa ja katsoa suoraan sitä, mikä on hieman ärsyttävää jos on vain tottunut asettamaan sormen Touch ID -lukijalle ilmoituksen tarkistamiseksi”, toteaa The Vergen Nilay Patel omassa arviossaan iPhone X:stä.

Patel kertoo, että hänen piti muuttaa puhelimen käyttöään, jotta Face ID toimisi paremmin. Applen mukaan iPhone X:ää pitää pidellä 25-50 senttimetrin etäisyydellä kasvoista tunnistautumisen toimimiseksi. Muun muassa Patel joutui totuttautumaan pitämään puhelinta aiempaa lähempänä kasvoja. ”’Pitelet sitä väärin’ on vitsi, kunnes se ei ole sitä, ja iPhone X:ää voi todellakin pidellä väärin.”

Etäisyyteen totuttautumista Patel pitää kuitenkin pienenä ongelmana. Toinen ongelma Face ID:n toiminnassa liittyy kirkkaisiin olosuhteisiin, joissa on paljon infrapunasäteilyä auringosta tai häiriöitä loisteputkivalaisimista. Face ID:n toiminta perustuu infrapuna-antureihin, joiden toimintaa tämänkaltaiset olosuhteet häiritsevät.

”Lähdin kävelylle ulos New Yorkin toimistostamme kirkkaaseen auringonvaloon, ja Face ID:llä oli selkeästi ongelmia kasvojeni johdonmukaisessa tunnistamisessa liikkuessani ennen kuin menin varjoon tai toin puhelimen paljon lähemmäs kasvoja kuin tavallisesti”, toteaa Patel. Sama ilmiö toistui sisätiloissa kirkkaissa loisteputkivaloissa.

Kokonaisuutena Patel pitää Face ID:tä kuitenkin riittävän hyvänä. ”Sanoisin Face ID:n ehdottomasti toimivan tarpeeksi hyvin Touch ID:n korvaamiseksi, mutta ei niin hyvin, ettei välillä olisi tarvetta yrittää uudelleen.”

Myös WIRED-julkaisun Steven Levy piti omassa arviossaan Face ID:tä luotettavana, muttei aina täydellisenä. Tietyissä tapauksissa iPhone X ei avannut Levyn puhelimen lukitusta huolimatta siitä, että puhelimella oli suora yhteys kasvoihin. Applelta itseltään syyksi on ehdotettu katsekontaktin puuttumista, sillä puhelin ei oletusasetuksin avaudu, jos käyttäjä ei huomioi ja katso suoraan puhelinta.

iPhone X:n käyttöapuasetuksista Face ID:n oletusvaatimuksen huomion osoittamisesta voi myös kytkeä pois päältä. Tämä todennäköisesti helpottaa tunnistamista ja parantaa Face ID:n käytettävyyttä, mutta samalla laskee tekniikan luotettavuutta ja mahdollistaa toisen henkilön avaavan puhelimen lukituksen esimerkiksi osoittamalla sitä nukkuvan käyttäjän kasvoja kohti.

Alla The Vergen kokemusvideo iPhone X:stä.