Uusissa iPhoneissa erikoisuus – markkinoilla kahta erilaista suoritinta

Applen uudet iPhone 6s -mallit ovat ehtineet ensimmäisten asiakkaiden käsissä pyöriä pian parisen viikkoa, ja käytön myötä laitteista on noussut esille erikoisuuksia. Yksi tällainen on laitteissa käytetty uusi A9-järjestelmäpiiri. Piiri sisältää noin 1,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivan kaksiydinsuorittimen, mutta kaikki A9:t eivät silti ole keskenään samanlaisia. Chipworks-sivusto huomasi ensimmäisenä, että osa piireistä on peräisin Samsungin tehtailta, kun taas osa taiwanilaisen TSMC:n tehtailta. Eri valmistajien piirit ovat keskenään erikokoisia, ja näyttäisivät myös toimivan hieman toisistaan poiketen.

Samsungin valmistama A9-piiri on fyysisesti pienempi kuin TSMC:n piiri, ollen pinta-alaltaan 96 neliömillimetriä, kun TSMC:n piiri on pinta-alaltaan 104,5 millimetriä. Tämä luultavasti johtuu niissä käytetyistä tekniikoista. Samsung valmistaa suorittimia 14 nanometrin viivanleveydellä, kun taas TSMC:n FinFET-prosessi tuottaa suorittimia 16 nanometrin viivanleveydellä. Yleensä pienemmän viivanleveyden on sanottu tarkoittavan pienempää virrankulutusta ja vähemmän hukkalämpöä, mutta A9-piirien kohdalla tämä ei näytä toteutuvan.

Ensin Kiinasta kantautui raporttia, että TSMC:n piirillä varustetut iPhonet saavuttavat selvästi paremman akkukeston ja toimivat hieman viileämpinä. Sittemmin myös ainakin yksi Reddit-käyttäjä kertoo tehneensä vastaavan havainnon. Hän testasi kahtaiPhone 6s Plus -mallia, joista TSMC:n piirillä varustettu saavutti GeekBench-testisovelluksessa vajaan kahdeksan tunnin akkukeston, kun Samsungin piirillä varustettu puhelin kesti vain hieman yli kuusi tuntia.

Hiraku Jira -nimisen kehittäjän epävirallinen sovellus on auttanut uteliaita selvittämään, onko näiden puhelimissa käytössä Samsungin vai TSMC:n piiri, ja hänen tilastonsa mukaan TSMC:n piiri löytyy noin 40 prosentista uusista iPhone-laitteista.

Akkutestien suhteen otanta tähän mennessä on varsin pieni, eli vain muutaman testatun puhelimen perusteella ei kannata kovin suuria johtopäätöksiä tehdä. Lisäksi mitä luultavimmin niin TSMC:n kuin Samsunginkin piirillä varustettu iPhone kuitenkin pääsee Applen lupaamiin käyttöaikoihin. On myös epätodennäköistä, ettäkeskinäiset erot suorittimissa vaikuttaisivat suurimpaan osaan asiakkaistamillään tavalla, mutta onpahan tapauksessa ainakin aineksia pieneen kohuun Apple-aiheisilla keskustelupalstoilla.