Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen loppuvuodesta odotetaan kaikkien aikojen parasta

Applen tulos laski edellisvuodesta heinä-syyskuussa. Kaikkien aikojen parasta pitäisi kuitenkin olla luvassa kuluvalta neljännekseltä.

Applen tilikausi 2016 päättyi myös nyt raportoituun neljännekseen, koska se eroaa kalenterivuodesta. Apple raportoi ensi kertaa 15 vuoteen tilikaudeltaan aiempaa pienemmän liikevaihdon.

iPhoneja Apple toimitti nyt syyskuun neljänneksellä 45,5 miljoonaa, kun vuotta aiemmin toimitukset ylsivät 48 miljoonaan.

iPhonen keskimääräinen myyntihinta laski selvästi 670 dollarista 619 dollariin, mikä todennäköisesti selittyy iPhone SE:n hyvällä menekillä sekä iPhone 7:n myynnin kohdistumisella aiempaa enemmän hinnat alkaen -versioihin niidenkin sisältäessä nyt 32 gigatavua muistia. Liikevaihtoa Apple teki iPhonella yhä 13 prosentin pudotuksesta huolimatta 28,2 miljardia dollaria eli yli 60 prosenttia kokonaisliikevaihdostaan, vaikka iPhonen osuus kokonaisuudesta ennen uutuuksien lanseerausta on alimmillaan.

Uusien iPhone 7 -puhelinten toimitukset alkoivat vasta 16. syyskuuta ja niiden kysyntä ylitti neljänneksen aikana reilusti tarjonnan. Applen vuosineljännes päättyi jo 24. syyskuuta.

iPadeja Apple toimitti 9,3 miljoonaa, kun vuotta aiemmin toimitukset olivat 9,9 miljoonaa. Mac-tietokoneita Apple toimitti 4,9 miljoonaa verrattuna 5,7 miljoonaan. Sen odotetaan uudistavan Mac-mallistonsa torstain julkistustilaisuudessa. Applen Other Products -yksikön liikevaihto laski 22 prosenttia vuotta aiemmasta. Tämän yksikön alla raportoidaan muun muassa Apple Watchin, iPodien, ja lisävarusteiden kuten Beats-kuulokkeiden myynti.

Applen liikevaihto laski 9 prosenttia 46,9 miljardia dollariin verrattuna viime vuoden heinä-syyskuun 51,5 miljardiin dollariin ja nettotulos laski 19 prosenttia ollen nyt 9 miljardia dollaria, kun vuotta aiemmin viivan alle nettotulosta jäi vielä 11,1 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos laski 1,96 dollarista 1,67 dollariin.

Applen ohjeistus kuluvan neljänneksen liikevaihdoksi on 76-78 miljardia dollaria, mikä on yli odotusten ja tarkoittaisi kaikkien aikojen ennätysneljännestä Applelle. Applen tämä neljännes on 14 viikon mittainen, mikä hyödyttää sitä viime vuoteen verrattuna. Bruttokatteen pitäisi olla 38-38,5 prosenttia, kun se nyt syyskuun neljänneksellä oli 38 prosenttia.

Kuten edeltävilläkin neljänneksillä, nytkin Applen tuloksen kehitystä söi Kiinan myynnin heikentyminen: laskua 30 prosenttia vuotta aiemmasta. Lisäksi Amerikoissa myynti supistui 7 prosentilla ja Kiinan ulkopuolisessa Aasiassa 1 prosentilla. Vastavuoroisesti myynti piristyi Euroopassa 3 prosentilla ja Japanissa 10 prosentilla.

”Vahvat syyskuun neljänneksen tuloksemme täydentävät erittäin menestyksekkään tilikauden 2016 Applelle”, kommentoi toimitusjohtaja Tim Cook. ”Olemme innostuneita asiakkaiden vastaanotosta iPhone 7:lle, iPhone 7 Plussalle ja Apple Watch Series 2:lle, kuin myös palveluliiketoimintamme hämmästyttävästä momentumista 24 prosentin liikevaihdon kasvulla jälleen kaikkien aikojen ennätykseen.”

Palvelut toivatkin jo 6,3 miljardin dollarin liikevaihdon eli ne ovat Applelle suurempaa bisnestä kuin iPadit tai Macit.

”Olemme tyytyväisiä tuotettuamme 16,1 miljardia dollaria liiketoiminnan kasssavirtaa, joka on uusi ennätys syyskuun neljännekselle”, kommentoi Applen talousjohtaja Luca Maestri. ”Palautimme myös 9,3 miljardia dollaria sijoittajille osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina neljänneksen aikana ja olemme nyt toteuttaneet yli 186 miljardia dollaria pääoman palautusohjelmastamme.”

Applen nettokassa syyskuun neljänneksen lopussa oli 150,5 miljardia dollaria.