Applen Siri voisi olla älykkäämpiin

Dag Kittlaus on mies, joka oli mukana luomassa Applen iOS-laitteista nykyään löytyvää Siri-digitaaliavustajaa. Mies jätti Applen pian sen jälkeen kun Apple osti Sirin kehittäneen yhtiön, ja tällä viikolla TechCrunch Disrupt -tapahtumassa New Yorkissa Kittlaus esitteli tiiminsä kehittämää uutta avustajaa, Viviä, joka osoittaa, millainen Sirikin voisi tänä päivänä olla ilman Applen rajoituksia.

Viv on uusi virtuaaliavustaja, joka esittelytilaisuudessa osasi vastata monimutkaisiin kysymyksiin, kuten ”onko Golden gate -sillan lähellä yli 70 astetta lämmintä (Fahrenheit) viiden jälkeen illalla ylihuomenna”. Se osasi myös vastata jatkokysymyksiin hetkeä aiemmin käsitellyistä aiheista ja tehdä käytännön tehtäviä kolmannen osapuolen kanssa, kuten lähettää rahaa erillisen palvelun kautta.

Juuri kolmannen osapuolen tuki on kantava ajatus Vivissä. Tarkoitus on yhdistää Viv erilaisiin palveluihin niin, että tiettyjen ennalta ohjelmoitujen komentojen sijaan Viv ymmärtää asiayhteyksiä ja osaa hyödyntää kolmannen osapuolen palveluita.

Viviä on useilla teknologiasivustoilla verrattu Applen Siri-avustajaan, jonka kehityksessä Kittlaus on ollut mukana. Esimerkiksi 9to5Mac-sivuston toimittaja Ben Lovejoy kirjoitti, että Viv on juuri sitä, mitä Sirin olisi pitänyt tähän mennessä olla.

Siri luotiin alkujaan vuonna 2007 ja se tuki peräti 45:ä eri palvelua kun se ensimmäisen kerran julkaistiin. Apple osti Sirin kehittäneen yhtiön 200 miljoonalla dollarilla vuonna 2010, mutta Apple nopeasti poisti tuet ulkopuolisille palveluille. Kolmannes Sirin kehittäneestä tiimistä lähti yhtiön palveluksesta ja ryhtyi kehittämään uutta virtuaaliavustajaa, Viviä.

Vivin kehittänyt yhtiö sai viime vuonna 12,5 miljoonan dollarin, eli noin 11 miljoonan euron rahoituksen Iconiq Capitalilta, jonka taustalla on nimiä kuten Facebookin Mark Zuckerberg ja Twitterin Jack Dorsey. Huhujen mukaan Facebook ja Google ovat myös yrittäneet ostaa Vivin kehittäneen yhtiön, mutta Kittlaus ei aikeita sen enempää kiistänyt kuin myöntänytkään.

Vivin tarkempi tulevaisuus on vielä hämärän peitossa, mutta Kittlausin mukaan varhaisia integraatioita tullaan näkemään vielä myöhemmin tämän vuoden aikana.