Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen paikannussovellus laajenee myös muiden laitteiden ja esineiden paikantamiseen

Missä on…? -sovellus toimii jatkossa myös yhteensopivien muiden valmistajien laitteiden kanssa.

Applen on tiedetty kehittäneen pitkään omia pienikokoisia, eri esineisiin kiinnitettäviä AirTags-paikantimia. Niitä ei julkistettu vielä tänäänkään, vaan sen sijaan Apple kertoi virallisesti Missä on…? -nimellä suomeksi tunnetun sovelluksen kautta käytettävän Find My -verkoston laajentumisesta kolmansien osapuolten tuotteisiin.

Aiemmin Missä on…? -sovelluksen kautta ovat olleet jo paikannettavissa Applen omat laitteet – iPhonet, iPadit, iPod touchit, Macit, Apple Watchit ja AirPods-kuulokkeet.

Taustalla toimivan Find My -verkoston idea on se, että kadonnut laite voi paikantua ja tieto sijainnista välittyä verkon kautta laitteen omistajalle myös, vaikka kadonnut laite itsessään ei olisikaan yhteydessä verkkoon. Tämä tapahtuu automaattisesti laitteen ilmestyessä jonkun muun Apple-käyttäjän laitteen Bluetooth-kantomatkan sisälle. Koska Apple-laitteita on käytössä suuri määrä, mukana verkostossakin satoja miljoonia, voi tällainen joukkoistettu paikannuskin toimia tehokkaasti.

Koko järjestelmä on alusta loppuun salattu ja anonyymi, joten kukaan muu, ei edes Apple tai muu laitevalmistaja, voi nähdä laitteiden ja esineiden sijainti- tai muita tietoja.

Tänään julkistettiin uutena lisäyksenä, että Find My -verkoston kautta Missä on…? -sovelluksella löydettäväksi voivat tulla jatkossa myös palvelun kanssa yhteensopivat laitteet muilta kuin Applelta itseltään. Nämä löytyvät jatkossa Missä on…? -sovelluksen uudelta Kohteet-välilehdeltä.

Ensimmäiset Applen kumppanit ovat Belkin, Chipolo ja VanMoof. Yhteensopivuus Find My -verkoston kanssa on osa Applen Made for iPhone -lisävarusteohjelmaa, ja Apple hyväksyy erikseen mukaan pääsevät tuotteet. Niissä valmistajat voivat myös esittää uuden Works with Apple Find My -logon kertomaan yhteensopivuudesta.

Paikannettavat muut kuin Apple-laitteet näkyvät uudella Kohteet-välilehdellä (englanniksi Items) Missä on...? -sovelluksessa. Lähellä olevasta laitteesta voi soittaa myös äänimerkin ja sen voi asettaa kadonneeseen tilaan. Tällöin laitteen sijainnin selvitessä Find My -verkoston kautta, tulee tästä heti ilmoitus eikä laitetta voi parittaa muun laitteen kanssa ja löytäjän nähtäväksi voi asettaa nimen ja puhelinnumeron.
Paikannettavat muut kuin Apple-laitteet näkyvät uudella Kohteet-välilehdellä (englanniksi Items) Missä on…? -sovelluksessa. Lähellä olevasta laitteesta voi soittaa myös äänimerkin ja sen voi asettaa kadonneeseen tilaan. Tällöin laitteen sijainnin selvitessä Find My -verkoston kautta, tulee tästä heti ilmoitus eikä laitetta voi parittaa muun laitteen kanssa ja löytäjän nähtäväksi voi asettaa nimen ja puhelinnumeron.

Apple esitteli tänään myös luonnoksen määrittelystä piirivalmistajille, jonka myötä laitevalmistajat voivat jatkossa lisätä laitteisiinsa vielä tarkemman lähialueen suuntapaikannuksen mahdollistavan Ultra Wideband -teknologian piirin, joka toimii yhdessä Apple-laitteista löytyvän U1-piirin kanssa.

Ensimmäisiä muiden valmistajien Find My -verkoston ja Missä on…?-sovelluksen kanssa toimivia laitteita VanMoofin sähköpyörämallit S3 ja X3, Belkinin SOUNDFORM Freedom True Wireless Earbuds -kuulokkeet sekä esineisiin kiinnitettävissä oleva Chipolo ONE Spot -paikantimen uusi Find My -yhteensopiva erikoisversio.

VanMoofin osalta tuki tulee saataville 15. huhtikuuta alkaen, ja Belkinin kuulokkeet ovat tulossa markkinoille tämän kevään aikana.

Lisää yhteensopivia laitteita on tulossa eri valmistajilta pian, Apple myös kertoo.

Applen julkistus Find My -verkoston avautumisesta muille laitevalmistajille ja päätyminen esittelemään samalla näyttävästi nyt myös muun valmistajan pienikokoista, eri esineisiin kiinnittettävää paikanninta herättää jälleen kysymyksiä myös vastaavien Applen omien, pitkään huhuttujen AirTags-paikantimien kohtalosta. Alun perin AirTageja odotettiin julkistettavaksi jo jopa iPhone 11 -puhelinten rinnalla syksyllä 2019, ja viime aikoina huhut tuotannosta ja myyntiintulosta ovat voimistuneet. Nyt Applen omien AirTags-paikantimien pikainen julkistus vaikuttaisi oudolta, kun luontevaa olisi ollut kytkeä se tämänpäiväisiin julkistuksiin – jos Applelta ikinä lopulta omia AirTageja enää tuleekaan.

VanMoofin sähköpyörät paikantuvat jatkossa Missä on...? -sovelluksella Applen Find My -verkoston avulla.
VanMoofin sähköpyörät paikantuvat jatkossa Missä on…? -sovelluksella Applen Find My -verkoston avulla.
Chipolo ONE Spot -paikantimen voi kiinnittää eri esineisiin, kuten tässä avaimiin. Sijainti paikantuu Missä on...?-sovelluksella.
Chipolo ONE Spot -paikantimen voi kiinnittää eri esineisiin, kuten tässä avaimiin. Sijainti paikantuu Missä on…?-sovelluksella.
Belkin SOUNDFORM Freedom True Wireless Earbuds -kuulokkeet tukevat myös Find My -verkostoa.
Belkin SOUNDFORM Freedom True Wireless Earbuds -kuulokkeet tukevat myös Find My -verkostoa.