Applen mystinen ”horisonttikone” tuo helpotusta iPhone-korjausten tuskaan – satoja koneita maailmalle

Apple haluaa helpottaa hajonneiden iPhone-laitteiden korjausruuhkia eri puolilla maailmaa. Jonoja lyhentääkseen yhtiö lähettää satoja ”Horizon Machine” -nimeä kantavia laitteita valtuutetuille huoltoliikkeille eri puolille maailmaa, uutisoi Reuters. Kyseinen laite voi tulla tarpeeseen, jos iPhonen hajonnut näyttö tai sormenjälkitunnistin vaihdetaan uuteen.

Applella on tähän mennessä ollut käytössä 500 ”horisonttikonetta” sen omissa liikkeissä ja korjauskeskuksissa, mutta nyt laitteita on tarkoitus lähettää valtuutetuille huoltoliikkeille eri puolille maapalloa. Ensimmäisessä aallossa laitteita lähtee 200 kappaletta, mikä kattaa noin neljä prosenttia yhtiön 4800 valtuutetusta huoltoliikkeestä. Vuoden loppuun mennessä laitteita on tarkoitus lähettää maailmalle yhteensä 400.

iPhonen näytön korjaaminen voi onnistua ilman erikoista laitetta, ja Applen mukaan hajonneen näytön vaihtaminen valtuuttamattomalla korjaajalla ei vie takuuta, kunhan korjaaja ei aiheuta muuta vahinkoa laitteelle. Mikäli kuitenkin esimerkiksi etupaneeliin yhteydessä oleva Touch ID -sormenjälkitunnistin on vaurioitunut ja vaihdetaan uuteen, tarvitaan Horizon Machine -laitetta. Sen avulla voidaan parittaa vaihdettu Touch ID laitteen emolevyyn ja erilliseen turvapiiriin. Ilman paritusta sormenjälkitunnistus ei toimi.

Horizon Machine -laitteiden lähettäminen huoltoliikkeille on merkittävä askel Applelle, sillä laite on aiemmin pidetty visusti salassa, eikä sen olemassaoloa ole aiemmin edes myönnetty.

Älypuhelimien korjaaminen on isoa liiketoimintaa, sillä hajonneiden lasien vaihto liikuttaa koko maapallon mittakaavassa miljardeja euroja. Valmistajat eivät mielellään anna töitä tai edes myy virallisia varaosia valtuuttamattomille korjaajille. Perusteluiksi kerrotaan laadun varmistaminen ja se, ettei ohjelmistoja haluta päästää hakkereiden käsiin.

Kuluttajien edustajat haluaisivat helpottaa kuluttajien asemaa ja pitää korjausten hinnat kurissa sallimalla korjaukset myös kolmannen osapuolen liikkeissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kahdeksan osavaltiota on ottanut käyttöön niin sanottuja right-to-repair -lakeja, jotka helpottavat valtuuttamattomien korjausliikkeiden toimintaa.