Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen mukaan EU:n laturisuunnitelmat tukahduttavat innovaatioita - parlamentista jyrkkä vastalause

EU ja Apple ovat eri mieltä laturiasiasta.

Euroopan komissio esitteli syyskuussa uuden lainsäädäntöehdotuksensa, jonka mukaan USB-C-liitännästä tulisi kaikkien älypuhelimien, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntä elektroniikkaromun vähentämiseksi ja helppouden lisäämiseksi.

Komissio ehdottaa myös latureiden ja elektroniikkalaitteiden myymistä erillään, eli latureita ei tulisi enää jatkossa sisällyttää osaksi laitteen myyntipakkausta.

Tämän hetken odotus aikataulusta on, että vuodesta 2024 alkaen latausliitäntänä laitteissa, kuten älypuhelimissa, tulisi olla USB-C. Jäsenmaiden tulee hyväksyä ehdotus ja tämän jälkeen laitevalmistajille olisi tarjolla vielä 24 kuukauden siirtymäaika.

Älypuhelinvalmistajista Apple on kommentoinut Euroopan komission suunnitelmia nuivaan sävyyn. Applen mukaan muutokset eivät ole hyviä, vaan ne tukahduttavat innovaatioita ja johtavat elektroniikkaromuun Apple-käyttäjien osalta.

Apple on jatkanut iPhoneissaan ja monissa muissa laitteissaan oman Lightning-liitäntänsä käyttämistä, vaikka sekin on MacBook-läppäreissään ja iPadeissaan tarjonnut USB-C:n liitäntänä.

Euroopan parlamentin jäsenen ja kuluttajansuoja-asioiden komitean puheenjohtaja Anna Cavazzinin mukaan Applen pelot innovaatioiden estymisestä uuden lainsäädännön myötä ovat väärässä.

”En näe sitä näin”, kommentoi Cavazzini Facebookin kautta järjestetyssä live-haastattelussa. ”Ehdotuksessa todetaan, että jos uusi standardi ilmestyy, joka on USB-C:tä parempi, voimme muuttaa sääntöjä.”

Käytännössä kynnys siirtyä USB-C:stä lainsäädännön kautta uuteen standardiin olisi kuitenkin todennäköisesti korkea, sillä lainsäädännöllä on nimenomaan tavoiteltu yhtä ja samaa liitäntää, mikä mahdollistaisi yhteensopivuuden ja näin samojen laturien sekä kaapelien käytön eri laitteiden lataamiseen. Siirtymä uuteen liitäntään sotisi näitä tavoitteita vastaan.

Euroopan parlamentti on julkaissut Cavazzinin kannanottoja eri kysymyksiin liittyen latureiden yhtenäistämiseen. Parlamentti on jo aiemmin antanut vahvan tukensa laturien yhtenäistämiselle.

Euroopan unionilla on takanaan pitkä historia yhtenäiseen laturiin ja latausliitäntään kannustamisesta, mutta toistaiseksi vapaaehtoisin toimin, jotka ovat jättäneet markkinoille edelleen useampia vaihtoehtoja.

Jo vuonna 2009 joukko puhelinvalmistajia – Apple, Nokia, Huawei, Samsung – allekirjoittivat Euroopan unionin ajamana vapaaehtoisen yhteisymmärryksestä kertovan asiakirjan, jonka mukaan ne yhtenäistäisivät latausratkaisunsa. Tuolloin tarkoituksena oli siirtyä Micro-USB-liitäntään, mutta lopulta Apple toi markkinoille oman Lightning-liitäntänsä eikä sen osalta yhtenäistäminen näin ollen edennyt.

Lopulta EU ja Euroopan komissio ovat päättäneet lopulta edetä kovemmalla linjalla, pakottavalla lainsäädännöllä, mutta nähtäväksi jää, tuleeko lainsäädäntöehdotuksesta valmista ja miten sekä millä aikataululla muutokset näkyvät tuotteissa.