Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen Mac-tietokoneiden macOS Big Sur -suurpäivitys julkaistaan 12. marraskuuta

Apple on kertonut tänään ensimmäisten Applen omilla suoritinpiireillä varustettujen Apple Silicon Mac -tietokoneiden julkistuksen lisäksi macOS-käyttöjärjestelmänsä uuden merkittävän version, kesällä jo ensiesitellyn macOS Big Surin julkaisusta.

macOS Big Sur julkaistaan torstaina 12. marraskuuta.

macOS Big Sur tulee päivityksenä saataville seuraaville Maceille:

  • Vuosimallin 2015 ja uudemmat MacBookit
  • Vuosimallin 2013 ja uudemmat MacBook Airit
  • Vuosimallin 2013 ja uudemmat MacBook Prot
  • Vuosimallin 2014 ja uudemmat Mac minit
  • Vuosimallin 2014 ja uudemmat iMacit
  • Vuosimallin 2017 ja uudemmat iMac Prot
  • Vuosimallin 2013 ja uudemmat Mac Prot

Lisäksi uudet Apple Silicon Macit ovat varustettu suoraan Big Surilla, joka sisältää Applen omat sovellukset uudelle suoritinarkkitehtuurille muunnettuna.

Uusi käyttöliittymädesign

macOS Big Sur uudistaa merkittävästi Applen Mac-tietokoneiden käyttöliittymädesignia. Applen itsensä mukaan muutos on suurin sitten OS X:n esittelyn.

Uusi käyttöliittymätyyli on aiempaa yksinkertaisempi, läpikuultavampi ja värikkäämpi. Käyttöliittymässä esimerkiksi painikkeet tulevat esiin ja poistuvat näkyvistä tarpeen mukaan. Käyttöliittymän tyylimuutos on näkyvissä laajasti eri Applen sovelluksissa.

Widget-pienoissovelluksille ja ilmoituksille on käyttöjärjestelmässä uudistettu laajempi alueensa. Toisiinsa liittyvät ilmoitukset ryhmitellään jatkossa yhteen kasaan. Uutta on myös, että sovelluskehittäjät voivat luoda widgetejä macOS:lle. Widgettien kokoa voi myös muuttaa. macOS saa Big Surin myötä iPhoneista ja iPadeista tutun pika-asetukset yhteen paikkaavan kokoavan Ohjauskeskus-valikon.

Myös sovellusten kuvakkeet uudistuvat uuden ilmeen mukaisiksi.

Uudistuksia eri sovelluksiin

Viestit-sovellus uudistuu macOS Big Surissa uusilla tavoilla hallita viestejä kuten keskustelujen kiinnityksellä, tehokkaammalla haulla, viestiefekteillä, minkä lisäksi myös Macilla voi nyt luoda oman Memoji-kuvakkeen.

Kartat-sovellus uudistuu kauttaaltaan uudella designilla ja on rakennettu nyt Catalyst-pohjalle, eli se perustuu iPadOS-sovellukseen. Se saa myös iOS ja iPad OS 14:n tavoin uudet eri kumppanien kanssa luodut oppaat, jonka lisäksi eri paikkoja esitteleviä oppaita voi luoda myös itse, sekä pyöräily- ja sähköautoreittiohjeet kuin myös sisätilakarttoja valituilla alueilla.

macOS Big Surin yhteydessä ensiesitelty Safari-verkkoselaimen uusi versio julkaistiin erillisenä jo aiemmin.

Safari on päivittynyt muun muassa nopeammaksi. Applen mukaan suorituskyky on jopa 50 prosenttia Google Chromea parempi. Lisäksi Safari kertoo tarkempia tietoja sivujen yksityisyysominaisuuksista ja kertoa, jos käytetyt salasanat ovat paljastuneet tietovuodossa. Safarin aloitussivun voi myös kustomoida taustakuvilla, lukulistan sisällöllä ja sekä välilehdillä iCloudin kautta muista laitteista. Safari on myös saanut sisäänrakennetun käännösominaisuuden.

Safari-verkkoselaimeen voi myös jatkossa lisätä App Storen kautta uusia kehittyneempiä eri sovelluskehittäjien luomia laajennuksia, jotka tulevat saataville sovelluskaupan kautta. Tässäkin suhteessa Apple ottaa yksityisyyden huomioon: laajennukselle voi antaa käyttöoikeudet sivukohtaisesti, päiväkohtaisesti tai käyttösessiokohtaisesti.

Kuvat-sovelluksessa macOS Big Sur sisältää aiempaa laajemmat muokkausominaisuudet ja Apple Music uudistuu Kuuntele nyt -osiolla, johon on koottu uusia julkaisuja, artistihaastatteluja ja räätälöityjä soittolistoja.

Pienempiä uudistuksia

macOS Big Sur nopeuttaa myös tulevia käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Päivitykset alkavat jatkossa taustalla ja valmistuvat entistä nopeammin.

iOS ja iPadOS 14:stä tuttu ominaisuus on puolestaan AirPods-kuulokkeiden automaattinen laitteiden vaihto. AirPods-kuulokkeet vaihtavat yhteyttä automaat­tisesti samaan iCloud-tiliin yhdistettyjen laitteiden välillä tarpeen mukaan.

Lisäksi macOS Big Surissa on tuki HomeKit-videokameroiden kanssa toiminnalle.

Lisätietoa macOS Big Surin uudistuksista löytyy Applen sivuilta.