Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen kohahduttaneen iPhone-laturipäätöksen vaikutus: 861 000 tonnia vähemmän metallimalmia

Apple jätti iPhone 12 -lanseerauksen yhteydessä laturin ja kuulokkeet pois iPhone-myyntipakkauksista.

Muutos koski uusien mallien lisäksi myös Applen yhä myynnissä jatkavien aiempien iPhone-mallien uutta tuotantoa.

Apple perusteli muutosta ympäristönäkökulmalla – turhan tuotannon välttämisellä, kun mukana ei enää automaattisesti toimiteta laturia. Jos laturin todella tarvitsee, sen voi ostaa erikseen, perusteli Apple.

Nyt tuoreessa ympäristöraportissaan Apple on kertonut laturimuutoksen vaikutuksesta: Apple arvioi laturien myyntipakkauksista pois jättämisen säästävän yhteensä 861 000 tonnin edestä kupari-, sinkki- ja tinamalmin louhintaa.

Lisäksi varusteiden jättäminen pois myyntipakkauksesta on pienentänyt myyntipakkauksen kokoa merkittävästi, mikä vähentää kuljetustarvetta. Applen mukaan se pystyy kuljettamaan nyt 70 prosenttia enemmän iPhoneja samassa tilassa.

Kokonaisuutena Apple kertoo ympäristöraportissa pystyneensä pienentämään hiilidioksipäästöjään vuoden 2019 25,1 miljoonasta tonnista 22,6 miljoonaan tonniin vuonna 2020 eli noin 10 prosentilla.

Apple julkaisi jo heinäkuussa 2020 sitoumuksen muuntaa koko liiketoimintansa, sisältäen myös tuotteiden valmistukseen liittyvän toimitusketjun ja tuotteiden elinkaaren aikaiset päästöt hiilidioksidineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Apple on toiminut jo vuodesta 2018 hiilineutraalisti omien maailmanlaajuisten operaatioidensa osalta, kun mukaan ei lasketa itse laitteita ja niiden valmistamista. Kaikki Applen omissa toiminnoissaan käyttämä sähkö on uusiutuvaa.

Applen on kertonut pyrkivänsä hiilineutraaliuteen vuonna 2030 vähentämällä päästöjään nykytasosta 75 prosentilla ja kehittämällä samanaikaisesti innovatiivisia hiilidioksidia ilmakehästä poistavia ratkaisuja viimeisen 25 prosentin hoitamiseksi. Uusi metsän kasvun lisäämiseen tähtäävä rahasto on osa näitä ilmakehästä hiiltä poistavia ratkaisuja.