Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen huhuttu vaihto OLED-näyttöihin vain väliaikainen – uudempaa teknologiaa tulossa

Applen on huhuttu siirtyvän käyttämään OLED-näyttöjä sen puhelimissa seuraavien kahden vuoden aikana, mutta näyttövalmistaja Innoluxin johtajan mukaan OLED saattaa Applelle olla vain väliaikainen ratkaisu.

Innoluxin johtaja Wang Jyn-Chaun mukaan OLED ei ole pysyvä korvaaja LCD-näytöille, mikä tietysti kuulostaa hyvältä lausunnolta LCD-näyttöjen valmistajalle. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että Apple siirtyisi myöhemmin takaisin LCD-näyttöihin, vaan mahdollisesti aivan uusiin teknologioihin.

Jyn-Chaun mukaan OLED-näytöt tarjoavat hintaansa nähden huonompaa suorituskykyä kuin LCD-näytöt, eivätkä ole yhtä pitkäikäisiä. Hän kuitenkin myös mainitsee uusien teknologioiden, kuten microLEDin, tekevän tuloaan.

MicroLEDin asemaa tulevaisuuden ykkösvalintana on vielä turhan aikaista ennustaa, mutta se voisi olla yksi korvaaja OLED-näytöille. Siinä missä OLED-näyttö pohjautuu orgaanisia yhdisteitä sisältävään kalvoon, microLED käyttää tavanomaisia LED-valoja, mutta mikroskooppisen pienessä mittakaavassa.

MicroLED-näyttö voi olla jopa 30 kertaa kirkkaampi kuin OLED-näyttö ja on OLEDia energiatehokkaampi. Lisäksi microLED-näyttö on OLED-näyttöä pitkäikäisempi, mutta tätä nykyä koko puhelimen käyttöikä tuppaa olemaan lyhyempi kuin itse näytön käyttöikä.

Apple on jo osoittanut kiinnostusta microLED-tekniikkaa kohtaan, silläyhtiöosti vuonna 2014 microLED-näyttöjen kehitykseen keskittyneen LuxVue Technologyn, ja tuolloin yksi yhtiön rahoittajista kehui yhtiön saavuttaneen teknisen läpimurron näyttöteknologiassa. Tällä hetkellä microLED-näyttöjä ei vielä valmisteta isommassa mittakaavassa, mutta esimerkiksi Apple Watchin pieni näyttö voisi tulevaisuudessa olla yksi ensimmäisiä käyttökohteita uudelle näyttöteknologialle.