Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applelta uusi iPad Pro ensi vuonna – Mac-mallisto uudistuu jo tänä vuonna

Applen seuraavat iPhone-mallit sekä mahdollisesti Apple Watch 2 nähdään jo ensi viikolla, mutta muita uusia tuotteita saadaan odottaa kauemmin, kertovat Bloombergin Mark Gurman ja Jungah Lee. iPad-mallistoon saadaan uutta verta vuoden 2017 puolella, mutta Mac-puolella uutisia on luvassa vielä tämän vuoden aikana.

Bloombergin lähteiden mukaan Apple on tuomassa iPad Pro -osastolle niin aiempaa laajemman tuen Apple Pencil -kynälle kuin myös rautapuolen uudistuksia. Tarkoitus on tuoda tuki stylus-kynälle useampiin sovelluksiin, esimerkiksi selaimeen ja sähköpostiin, kun nykyisellään Pencilin erikoistoimintoja voi käyttää vain erityisesti sille kehitetyissä sovelluksissa.

Nämä iOS-käyttöjärjestelmään tuotavat uudistukset saatetaan tuoda päivityksenä iOS 10:een ensi vuoden alkupuolella, mutta on myös mahdollista, että ne odottavat seuraavaa isoa iOS-päivitystä, eli käytännössä ensi vuoden syksyllä julkaistavaa iOS 11:ä.

iPad-laitteistopuolella Apple on tuomassa lisää nopeutta näyttötekniikkaan niin, että esimerkiksi näytön zoomaus ja rullaaminen käyvät aiempaa sulavammin. Analyytikko Ming-Chi Kuon mukaan Apple aikoo tuoda iPad-mallistoon uuden laitteen vasta ensi vuonna, ja silloin odotettavissa on uusi 10,5-tuumainen malli, joka korvaa nykyisiä 9,7-tuumaisia iPad-malleja.

Mac-tietokoneisiin on uusia tuulia luvassa vielä tämän vuoden aikana, lokakuusta alkaen. Mac-malliston onkin jo korkea aika uudistua, sillä ainoa Mac, joka tämän vuoden aikana on uudistunut, on 12-tuumainen MacBook.

Cult of Macin aiemmin vuotama kuva väitetystä MacBook Pron alumiinirakenteesta, jossa näkyy paikka kosketusnäyttöriville näppäimistön ylimpänä.

MacBook Air -malleihin tulossa on USB-C -liitäntöjä ja iMac-pöytäkoneisiin AMD:n uusia näytönohjaimia. Lisäksi Applen kerrotaan kehittävän uutta työpöytänäyttöä yhdessä LG:n kanssa. Apple lopetti vanhan 27-tuumaisen Thunderbolt Display -näytön myynnin aiemmin tänä vuonna, ja huhujen mukaan yhtiö on jossain vaiheessa aikeissa julkaista uuden 5K-tarkkuuden näytön. Tällä hetkellä 5K-näyttö löytyy sisäänrakennettuna iMac-huippumalleista. 5K-näytön resoluutio on yli seitsemänkertainen Full HD -näyttöön verrattuna, ja 4K-näyttöönkin verrattuna pikseleitä on lähes 80 prosenttia enemmän.

MacBook Pro -mallistoon on luvassa isoja uudistuksia. MacBook Pro -malleista on huhujen mukaan tulossa aiempaa ohuempia, ja ehkäpä merkittävimpänä uudistuksena on fyysisen näppäimistön yläpuolelle tuleva kosketusnäyttö, joka korvaa näppäimistön ylimmältä riviltä löytyvät funktionäppäimet. Kosketusnäyttö tarjoaa erilaisia toimintoja riippuen siitä, onko näytöllä avoinna työpöytä vai jokin ohjelma. Esimerkiksi tutut funktionäppäimet, kuten äänenvoimakkuuden säätö, voivat olla esillä työpöytäkäytössä, mutta videoeditoinnissa tilalle tulevat ohjelman omat pikanäppäimet ja säätimet.