Huhu: Applelta tulossa täysin uusi terveyslaite

Apple saattaa julkistaa ensi vuonna jonkinlaisen uuden laitteen, joka kytkeytyy käyttäjänsä terveyteen.

Toistaiseksi hieman hataralla pohjalla olevat huhut laittoi liikkeelle taiwanilaisen Economic Daily Newsin raportti, joka englanniksi Google Kääntäjällä tökerösti käännettynä nyt leviää maailmalle.

Raportoidusti uusi laite keräisi tarkasti tietoja käyttäjänsä päivittäisestä elämästä – sydämen sykkeen, verensokerin muutokset ja muuta informaatiota. Lisäksi mainitaan Applen terveystiimin ja sitä vetävän Jay Blahnikin olleen mukana laitteen kehitystyössä ja kehityksen kestäneen jo yli kaksi vuotta. iPhone 6s:ssä esitellyllä näytön painamisvoiman tunnistavalla 3D Touchilla saattaa olla merkittävä roolinsa uudessa tuotteessa.

Erityisesti huhutaan, että tuleva laite voisi sisältää jonkinlaisen uuden ratkaisun liittyen virranlähteeseensä tai virrankäyttöön.

Vaikka laajempi elintoimintojen seuranta ja 3D Touch kuulostavat vahvasti myös tulevan sukupolven Apple Watchiin sopivalta, kyse tässä tapauksessa olisi ilmeisesti jonkinlaisesta uudesta tuotteesta. Älykkään kellon lisäksi Applelta on jo pitkään huhuttu esimerkiksi älykkäitä nappikuulokkeita. Juuri viime viikolla julkisuudessa esillä oli huhu, jonka mukaan jo tänä syksynä iPhone-lanseerauksen yhteydessä nähtäisiin myös uudet vähävirtaiset ja täysin langattomat Bluetooth-nappikuulokkeet.

Yksi mahdollisuus olisi myös Apple Watchille tuotavat erikseen myytävät lisärannekkeet, jotka voisivat sisältää lisäterveystoimintoja. Näiden tuominen erillisinä rannekkeina voisi mahdollistaa myös sen, etteiitse Apple Watchia pitäisi alistaa Yhdysvaltain terveysviranomaisen FDA:n testaukseen, vaan vain monimutkaisempia mittauksia tarjoavat lisävarusteet.

Taiwanilaisnäkökulmasta kiinnostavaa uudessa Apple-laitteessa on sen kytkeytyminen yhteen paikallisten valmistajien kanssa. Economic Daily Newsin raportti mainitseekin esimerkiksi TSMC:n,Foxconnin, TPK:n, Zhen Ding Technologyn ja muita.

Terveyteen liittyvistä avauksista voi tulla Applelle jatkossa yhä merkittävämpää liiketoimintaa. Se on jo Apple Watchin aktiivisuus- ja harjoitteluseurannan sekä sykemittarin ohella panostanut alueelle HealthKit-, ResearchKit- sekä CareKit-alustoillaan. Näistä HealthKit mahdollistaa muiden laitteiden keräämien tietojen tulon osaksi Applen ekosysteemiä, ResearchKit erilaiset lääketieteelliset tutkimukset sekäCareKit omien sairauksien seurannan liittyvillä sovelluksilla.

Toimitusjohtaja Tim Cook nosti myös terveyden esille uutena liiketoimintamahdollisuutena Applelle tällä viikolla julkaistussa laajassa Apple-johtajien haastattelussa.

Cookin mukaan terveydenhoito on yhdeksän biljoonan dollarin liiketoimintaa kokonaisuutena. iPhonen valtava suosio ja tuomat miljardit ovat tehneet lähes kaikista uusista liiketoimintatilaisuuksista liian pieniä Applelle, jotta ne todella vaikuttaisivat Applen kokonaisuuteen, joka yltää yli 200 miljardin dollarin vuotuiseen liikevaihtoon. Terveydenhoito on kuitenkin riittävän suuri markkina jopa vain prosentin osuudella kokonaisuudesta eli 90 miljardilla dollarilla vuodessa. "Jopa Applella voisi ajatella sitä varsin hyvän kokoisena bisneksenä", totesi Cook.