Applelle hyytäviä Kiina-uutisia: iPhone 6:n myynti lopetettava Pekingissä

Apple on jälleen saanut ikäviä uutisia Kiinan viranomaisten suunnalta: pekingiläinen aineettomia oikeuksien valvoja on määrännyt Applen lopettamaan iPhone 6:n sekä suuremman iPhone 6 Plussan myynnin kaupungissa, syynä liika samankaltaisuus kiinalaispuhelimen kanssa.

Tuore päätös ei ole Applelle välttämättä kovin vakava isku, mutta se kertoo jälleen yhtenä esimerkkinä yhtiön ja Kiinan hallinnon mahdollisesti viilenevistä väleistä. Kyse on ainakin toistaiseksi vasta Pekingin alueesta ja iPhone 6 ei ole enää uusin iPhone-malli – osa liikkeistä on jo lopettanut sen myynnin. Kokonaankin iPhone 6:n odotetaan poistuvan markkinoilta parin-kolmen kuukauden kuluttua uuden iPhone-sukupolven tullessa tarjolle. Kiinalaispäätöksestä kertoneen Wall Street Journalin mukaan Apple aikoo lopettaa iPhone 6 ja iPhone 6 Plussan tuotannon pian.

Kiinalaisviranomaisen näkemyksen mukaan Applen iPhonet muistuttavat ulkonäöltään liikaa kiinalaisvalmistaja Shenzhen Bailin 100C-mallin älypuhelinta. Alun perin prosessi asiassa on avautunut jo lausunnolla 19. toukokuuta.

Shenzhen Baili 100C – puhelin, jota kiinalaisviranomaisten mukaan iPhone 6 liikaa muistuttaa.

Applen iBooks-kirjakauppa ja iTunes-elokuvakirjasto suljettiin Kiinassa aiemmin tänä vuonna. WSJ:n lähteiden mukaan kiinalaisvalvojat kertoivat Applelle, ettei sillä ole toimintaan vaadittavia lisenssejä.

Applen liikevaihto tammi-maaliskuussa Kiinassa supistui 26 prosenttia vuotta aiemmasta, mikä oli myös merkittävin syy koko Applen liikevaihdon pienentymiseen sekä iPhone-myynnin laskuun.

Apple teki viime kuussa miljardin dollarin sijoituksen kiinalaiseen Didi Chuxing -kyytipalveluun. Yhtenä motivaationa diilille on nähty kiinalaissuhteiden ylläpito ja parantaminen.