Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple Watch Ultrasta sukellustietokoneen tekevä sovellus saataville - Oceanic+ nyt ladattavissa

Uusi sovellus laajentaa Apple Watch Ultran toiminnallisuutta sukeltamisen avuksi.

Applen syyskuussa julkistama Apple Watch Ultra on toistaiseksi suurimmalla näytöllä varustettu, kestävin sekä pisimmän akunkeston Apple Watch.

Lisäksi Apple toi Watch Ultrassa uusia ominaisuuksia sukeltamisen tueksi, mutta nyt jo Apple Watch Ultran julkistuksen yhteydessä esitelty kolmannen osapuolen Oceanic+-sovellus on myös vihdoin tullut saataville tuoden mukanaan vielä paljon lisää kellon sukelluskäyttöön.

Applen mukaan Apple Watch Ultra on vedenpitävä jopa 100 metriin asti, pölynkestävä (IP6X), ja sen kestävyys on testattu osin MIL-STD-810H-standardin mukaisesti. Kello on myös sukelluslaitteiden EN13319-standardin mukainen. Fluoroelastomeerista valmistetun venyvän Ocean-ranneke kerrotaan soveltuvan hienosti sukelluspuvun kanssa käytettäväksi.

Uutuutena Apple Watch Ultrassa on syvyysmittari, joka mittaa reaali­aikaisesti veden lämpötilan ja syvyyden 40 metriin saakka.

Applen oma Watch Ultran sisältämä Syvyys-sovellus kertoo kellonajan, ajantasaisen syvyyden, veden lämpötilan, veden alla vietetyn ajan ja saavutetun enimmäis­syvyyden.

Huish Outdoorsin yhteistyössä Applen kanssa kehittämä Oceanic+-sovellus tarjoaa sukeltajille vielä huomattavasti laajempia toimintoja, ja Applen mukaan se tekee Apple Watch Ultrasta helppokäyttöisen sukellustietokoneen.

Kellon sovellus toimii parina yhdessä iPhone-sovelluksen kanssa.

Oceanic+:n päänäkymässä on tietoa muun muassa syvyydestä, aikarajasta ja veden lämpötilasta.
Oceanic+:n päänäkymässä on tietoa muun muassa syvyydestä, aikarajasta ja veden lämpötilasta.

Oceanic+ sisältää Bühlmannin dekompressioalgoritmia hyödyntävän sukelluksen suunnittelutoiminnon, johon voi syöttää tiedot pinnallaoloajasta, suunnitellusta sukelluksen syvyydestä sekä käytettävistä hengityskaasuista, jonka jälkeen sovellus laskee sukellustaulukon, eli aikarajan sukeltajalle tietyssä syvyydessä. Suunnittelija ottaa huomioon myös vuoroveden, veden lämpötilan sekä myös yhteisön tuottamia olosuhdetietoja esimerkiksi näkyvyydestä ja virtauksista.

Sukelluksen aikana Oceanic+:n päänäkymä kertoo muun muassa ajantasaisesta syvyydestä, jäljellä olevasta aikarajasta ja veden lämpötilasta. Lisäksi sovelluksen kautta voi tarkastella maksimisyvyyttä ja nousunopeutta. Jos sukelluksen aikana viettää liian pitkään tietyssä syvyydessä tai nousee liian nopeasti, varoittaa sovellus tästä tai kehottaa pysähtymään.

Oceanic+ varoittaa, jos syvyydestä noustaan ylöspäin liian nopeasti.
Oceanic+ varoittaa, jos syvyydestä noustaan ylöspäin liian nopeasti.

Sukelluksen jälkeen sen tiedot, mukaan lukien aloitus- ja lopetussijainnit satelliittipaikannukseen perustuen, näkyvät Apple Watch Ultrassa ja synkronoituvat iPhone-sovellukseen.

Sovellus hyödyntää haptista värinäpalautetta, joilla se ilmoittaa sukeltajalle tärkeistä asioista. Värinäpalaute on kätevä ominaisuus, sillä veden alla ei äänimerkin suuntaa erota ja näin yhdessä muiden kanssa sukellettaessa tiedä sen perusteella sitä, onko kyse juuri oman laitteen ilmoituksesta.

Apple Watch Ultran Toiminto-painiketta painamalla sovelluksessa voi myös lukita kompassisuunnan.

Apple Watch Ultran Toiminto-painikkeella voi lukita kompassisuunnan.
Apple Watch Ultran Toiminto-painikkeella voi lukita kompassisuunnan.

Oceanic+ tarjoaa lisäksi Apple Watchin kellotauluille lisättäviä tietoja, eli komplikaatioita, kuten suositellun lentokieltoajan, pinnallaoloajan, pikavalinnan suunnittelutoimintoon, sukellusasetukset, ajantasaisen korkeuden, suositellun enimmäiskorkeuden sekä pikavalinnan sovelluksen avaamiseksi.

Oceanic+ tarjoaa myös käyttöön kellotauluihin lisättäviä komplikaatioita.
Oceanic+ tarjoaa myös käyttöön kellotauluihin lisättäviä komplikaatioita.

Oceanic+-sovellus on saatavilla App Storesta. Se vaatii Apple Watch Ultran vähintään watchOS 9.1 -käyttöjärjestelmäversiolla ja iPhonen vähintään iOS 16.1 -käyttöjärjestelmäversiolla.

Oceanic+:n perustilaus on ilmainen sisältäen yleisimmät ominaisuudet, kuten syvyyden seurannan ja varoitukset, satelliittipaikannuksen ja 12 viimeisimmän sukelluksen lokikirjan. Osa kehittyneemmistä toiminnoista, kuten edellä mainittu sukelluksen suunnittelutoiminto aikarajoineen, vaatii kuitenkin maksullisen tilauksen, jonka hinta on 10,49 euroa kuukaudessa tai 92,99 euroa vuodessa, tai 139,99 euroa vuodessa jaettavaksi perhejaon kautta jopa viidelle muulle perheenjäsenelle.