Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple vahvisti: ostaa Intelin älypuhelinmodeemien liiketoiminnan miljardilla dollarilla

Apple ja Intel ovat allekirjoittaneet sopimuksen Intelin älypuhelinmodeemipiirien liiketoiminnan myynnistä pääosin Applelle.

Järjestelyn myötä 2 200 Intelin työntekijää siirtyy Applen palkkalistoille, minkä lisäksi Apple hankkii myös aineettomia oikeuksia, laitteistoa ja vuokrasopimuksia. Kauppahinta järjestelyssä on 1 miljardia dollaria eli 0,9 miljardia euroa ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä. Järjestely vaatii vielä viranomaishyväksynnät sekä esimerkiksi henkilöstön kanssa läpikäytävät neuvottelut tietyissä maissa.

Applen mukaan ostettavat patentit yhdessä sen jo omistamien kanssa nostavat Applen langattomiin teknologioihin liittyvän patenttisalkun yli 17 000 patentin vahvuiseksi.

Järjestelyn jälkeen Intel voi yhä kehittää modeemeja muihin laitteisiin kuin älypuhelimiin, kuten tietokoneisiin, IoT-laitteisiin ja itseajaviin ajoneuvoihin.

”Olemme työskennelleet Intelin kanssa useiden vuosien ajan ja tiedämme tämän tiimin jakavan Applen intohimon teknologioiden suunnitteluun maailman parhaimpien kokemusten tarjoamiseksi käyttäjillemme”, kommentoi Applen laitteiden teknologiasta vastaava johtaja Johny Srouji. ”Apple on innoissaan, että niin monet loistavat insinöörit liittyvät meidän kasvavaan langattomien teknologioiden ryhmäämme, ja tiedämme heidän tulevan menestymään Applen luovassa ja dynaamisessa ympäristössä. He, yhdessä hankkimamme merkittävän innovatiivisen aineettoman omaisuuden kanssa, tulevat auttamaan meitä vauhdittamaan tulevien tuotteiden kehitystä ja mahdollistavat Applen kasvavan erottautumisen jatkossa.”

Modeemipiiri on tärkeä osa älypuhelimia. Se vastaa älypuhelimen verkkoyhteyksistä ja niiden ohjaamisesta sekä hallinnasta. Apple on käyttänyt tällä hetkellä uusimmissa iPhone-malleissaan toistaiseksi Intelin modeemipiirejä. Alkuperäisenä suunnitelmana Applella oli turvautuminen aluksi Inteliin myös 5G-modeemipiireissä, mutta sen kehitystyön jäätyä jälkeen suunnitellusta Applen piti muuttaa suunnitelmiaan.

Huhtikuun puolivälissä Apple kertoi yllättäen sopineensa riitansa Qualcommin kanssa ja yhtiöiden lopettaneen kaikki oikeustoimet toisiaan vastaan. Qualcomm aloittaa myös jälleen modeemipiirien toimitukset Applelle. Päivää myöhemmin Intel kertoi lopettavansa 5G-modeemipiirien kehittämisen älypuhelimiin ja ettei sen kehitteillä ollut, aiemmin iPhoneen tulevaisuudessa kaavailtu 5G-modeemipiiri tule markkinoille lainkaan.

Applen ongelmaksi kasvoi Intelin kehitystyön takkuaminen. Sen takia se joutui nöyrtymään ja palaamaan Qualcommin asiakkaaksi tiettävästi aika lailla samanlaisin ehdoin kuin aiemminkin, ehdoilla, joiden muuttamiseen Apple alun perin Qualcommia vastaan kohdistuneella toiminnallaan pyrki. Applen aiempien kannanottojen mukaan se joutui maksamaan patenteista liian korkeita lisenssimaksuja Qualcommille. Yhtiöiden välille repesi laaja riita oikeusistuimissa ympäri maailman ennen sovun löytymistä.

Qualcommiin hetkellisesti tukeutumisen ohella Applen tiedetään jatkavan oman modeemipiirinsä kehittämistä mutta tavoite markkinoilletulon osalta on asetettu tiettävästi vasta vuoteen 2025. Intelin modeemipiiriliiketoiminnan, eli käytännössä tuotekehittäjien hankkimisen joukkona omille palkkalistoille yhdessä patenttien kanssa voi säästää Applelta jopa vuosia kehitystyössä.