Applen julkistustilaisuuden Face ID -moka ei johtunut tekniikan toimimattomuudesta

Applen iPhone X -huippumallin tärkeä uudistus on kotipainikkeen tavoin puhelimesta kadonneen sormenjälkitunnistuksen korvaava Face ID -kasvontunnistus.

Jjulkistustilaisuudessa uutta iPhonea demonneelle Applen ohjelmistokehityksen johtajalle Craig Federighille kävi ensimmäisellä yrittämällä ikävästi Face ID:n kanssa: puhelin ei avautunutkaan lukituksesta kasvojen perusteella, vaan pyysi pääsykoodia. Federighi vaihtoi näppärästi vieressä olleeseen toiseen iPhone X:ään, jossa Face ID sitten jo toimikin kuten pitikin – puhelinta katsomalla se avautui lukituksestaan.

Apple on nyt vahvistanut jo aiemmat epäviralliset epäilyt. iPhone X toimi tilanteessa aivan kuten pitikin. Syynä puhelimen pysymiseen lukittuna olivat puhelinta ennen tilaisuutta kokeilleet henkilöt, joiden takia iPhone oli tehnyt liian monta tunnistusyritystä epäonnistuen, ja pyysi näin pääsykoodia turvavarmistuksena. Vastaavasti toimii jo nykyisin Touch ID -sormenjälkitunnistus aiemmissa iPhoneissa: liian monen epäonnistuneen yrityksen jälkeen iPhonea aukeaa enää vain pääsykoodilla. Lisäksi samoin pääsykoodia vaaditaan iPhonen käynnistymisen jälkeen ensimmäisen kerran tunnistauduttaessa.

Face ID:n toiminta perustuu iPhone X:n näyttölovesta löytyviin uusiin infrapuna-antureihin, jotka valaisevat käyttäjän kasvot 30 000 pisteellä, joiden perusteella syntyvää 3D-mallia verrataan käyttöönottovaiheessa tallennettuun. Applen mukaan toiminnon pitäisi toimia niin hämärässä kuin myös erilaisilla asusteilla, hiustyyleillä ja niin edelleen. Face ID toimii vain, jos käyttäjä katsoo sitä. Jos silmät ovat kiinni tai katse muualla, ei tunnistuksen siis pitäisi toimia.