Tänään tulee toistaiseksi kallein iPhone - Apple-pomo: Tuotteemme eivät ole vain rikkaille

Apple julkistaa tänään illalla kello 20 Suomen aikaa alkavassa tilaisuudessaan useita tuoteuutuuksia, tärkeimpinä uudet iPhonet. Tulossa on iPhone 8:n ja iPhone 8 Plussan lisäksi uusi iPhone X, joka nostaa iPhonen hinnan uusiin korkeuksiin. Yhdysvalloissa puhelimen lähtöhinnaksi odotetaan 999 dollaria, ja Suomessa lähtöhinta kohonnee 1 100 – 1 200 euroon. Suuremmalla tallennusmuistilla varustettuna puhelimesta saa maksaa vielä totuttuun tapaan enemmän.

Historian kalleimman iPhonen julkistuksen aattona Applen toimitusjohtaja Tim Cook on kuitenkin puolustanut yhtiön toimintatapaa ja tuotteita – niitä ei ole tarkoitettu vain rikkaille.

Kysyttäessä Fortunen haastattelussa katteista ja korkealle hinnoitelluista tuotteista, vastasi Cook: ”No, ei se ole korkea kate. En käyttäisi sitä sanaa. On paljon yrityksiä, joilla on paljon korkeammat katteet. Me hinnoittelemme tuotteemme niiden arvon mukaan. Ja me yritämme tehdä aivan parhaita tuotteita. Ja se tarkoittaa ettemme tee hyödykkeiden kaltaisia tuotteita. Ja emme vähättele ihmisiä, jotka tekevät. Sekin on ihan hyvä liiketoimintamalli. Mutta me emme ole mukana siinä bisneksessä.”

Myöhemmin haastattelussa palataan vielä samaan aiheeseen. Cook kertoo Applen mallistosta löytyvän myös edullisempia vaihtoehtoja.

”Mutta jos katsot tuotemallistojamme, voit ostaa iPadin tänään alle 300 dollarilla. Voit ostaa iPhonen, riippuen siitä minkä valitset, suunnilleen samalla summalla. Joten nämä eivät ole vain rikkaille. Meillä ei selvästi olisi yli miljardia laitetta aktiivisesti käytössä, jos tekisimme niitä vain rikkaille koska se on merkittävä määrä katsoipa sitä miten tahansa”, toteaa Cook.

Cook on pitkälti oikeassa. Viime aikoina myös iPhone-mallisto on tehnyt tietään edullisempiin hintaluokkiin. Myös Suomessa on myyty 300 euron hintaluokassa iPhone SE ja iPhone 6 -malleja. Lisäksi osa Apple-laitteista, kuten Apple Watch ja AirPods-kuulokkeet, on hinnoiteltu erittäin kilpailukykyisesti suhteessa niiden suoriin kilpailijoihin.