Apple nousi takaisin ykköseksi: Samsung kärsi akkuongelmista ja Huaweista

Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin tuoreet tilastot osoittavat, että Samsungin alamäki on koitunut Applen onneksi. Kalifornialaisyhtiö nousi älypuhelinmarkkinoiden ykköseksi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Gartnerin mukaan maailmassa myytiin viime vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana 432 miljoonaa älypuhelinta. Määrä on noussut viidellä prosentilla vuoden 2015 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Viime vuoden loppu oli Applelle erityisen vahva, osittain iPhone 7:n ansiosta.

Kyseessä on toinen peräkkäinen vuosineljännes, jolloin Samsungin markkinaosuus on laskenut. Viime syksynä Samsungin imagoa verottivat uusimman Galaxy Note -puhelimen akkuongelmat. Korealaisyhtiön myyntiä on syönyt myös Huawein maailmanlaajuinen nousu keskihintaisten puhelinten markkinoilla. Huawein arvellaan jatkavan nousuaan ja kurovan eroa Samsungiin tänä vuonna. Samsungin markkinaosuus tipahti lähes 3 prosenttia vuosineljänneksen aikana.

Applen nousu takaisin älypuhelinvalmistajien ykköseksi vei kahdeksan vuosineljännestä. Edellisen kerran yhtiö komeili ykköspaikalla vuonna 2014.

Käyttöjärjestelmäkisassa Android on edelleen selvä ykkönen. Sen markkinaosuus on kasvanut 81,7 prosenttiin. Applen iOS-käyttöjärjestelmän osuus on 17,9 prosenttia.

Älypuhelinmerkkien toimitukset maailmassa viime vuoden lopulla:

Apple 77 miljoonaa

Samsung 76,7 miljoonaa

Huawei 40,8 miljoonaa

Oppo 26,7 miljoonaa

BBK Communication Equipment 24,2 miljoonaa

Lähde: Gartner