Samsung ei ollut loppuvuonna suurin älypuhelinmerkki - iPhone ajoi ohi

iPhone 7 Plus ja iPhone 7.
iPhone 7 Plus ja iPhone 7.

Apple oli loppuvuonna 2016 loka-joulukuussa maailman suurin älypuhelinvalmistaja, toteaa tutkimusyhtiö Strategy Analytics.

Apple toimitti viimeisellä neljänneksellä markkinoille 78,3 miljoonaa iPhonea. Samsung ei itse kerro älypuhelintoimituksistaa, joten tutkimusyhtiöiden täytyy omien lähteidensä ja jakeluketjutietojensa perusteella arvioida luku. Strategy Analyticsin arvio Samsungin toimituksista on 77,5 miljoonaa, eli lähes miljoonan Applea alhaisempi.

Näin loppuvuonna Strategy Analytics arvioi Applen markkinaosuudeksi 17,8 prosenttia ja Samsungille 17,7 prosenttia.

Apple ei saavuttanut ykköspaikkaa maailman suurimpana älypuhelinvalmistajana aivan ensimmäistä kertaa historiassa. Se piipahti ykkösenä ensi kerran jo lähes kuusi vuotta sitten. Todennäköisesti Applen saavutus ei jää nytkään pitkäikäiseksi, sillä Samsung noussee takaisin ykköseksi jo alkuvuonna. Applen myynti on älypuhelinvalmistajista syklisintä ja nousee muita enemmän loppuvuodesta, kun uudet iPhonet esitellään syksyllä.

Samsungin toimitukset laskivat loppuvuodesta vuotta aiemmasta. Osasyy saattoi olla Galaxy Note7 -fiasko, minkä lisäksi Samsung on menettänyt markkinaosuuksia Aasiassa. Samsungin osuus oli 2016 alimmillaan sitten vuoden 2011.

Koko vuodelta 2016 Samsung oli edelleen selvästi suurin älypuhelimissa 20,8 prosentin osuudella Applen pitäessä kakkospaikkaa 14,5 prosentilla.

Kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja sekä loppuvuodesta että koko vuonna oli Huawei, joka on maininnut tavoitteekseen Applen ohittamisen. Koko vuodelta 2016 Huawei ylsi 9,3 prosentin osuuteen.

Neljänneksi ja viidenneksi suurimmat älypuhelimissa ovat vahvasti kasvaneet OPPO ja vivo, joilla on taustalla sama omistaja. OPPO ja vivo ovat vallanneet myyntiä Kiinan kotimarkkinallaan, jossa OPPO nousi jo suurimmaksi merkiksi.

Strategy Analyticsin tilasto älypuhelintoimituksista 2016 ja Q4/2016.
Strategy Analyticsin tilasto älypuhelintoimituksista 2016 ja Q4/2016.