Apple nosti merkittävästi iPhone-, iPad- ja MacBook-laitteiden akun vaihdon hintoja: nyt jopa 44 prosenttia kalliimpaa

Applen vanhempien iPhone-mallien sekä iPadien ja MacBookien akun vaihtojen hinnat nousivat merkittävästi maaliskuun alusta.

Apple kertoi nyt maaliskuun alusta voimaan astuneista hinnankorotuksista ensi kerran vuodenvaihteen jälkeen.

Applen oman huoltopalvelun takuun ulkopuolinen akun huoltomaksu nousi 1. maaliskuuta lähtien 24 eurolla kaikilla iPhone 14:ää edeltävillä iPhone-malleilla. Muutokset eivät koskeneet viimeisimpiä iPhone 14 -malleja, joiden akun vaihto on ollut jo julkaisustaan lähtien selvästi edeltäviä malleja kalliimpaa.

iPhone 14:ää edeltävien iPhone-mallien 13 / 12 / 11 / X akun vaihdon hinta Applella nousi 75 eurosta 99 euroon ja vielä vanhempien iPhone-mallien 8 / 7 / 6s / 6 sekä kaikkien eri iPhone SE -mallien puolestaan 55 eurosta 79 euroon. Korotuksen suuruus on 32 prosenttia tai jopa 44 prosenttia.

iPhone 14 -mallien, eli sekä iPhone 14:n ja iPhone 14 Plussan että iPhone 14 Pron ja iPhone 14 Pro Maxin, akun vaihdon hinta on ollut alusta alkaen 119 euroa.

iPadien osalta akun vaihdon hinta nousi maaliskuussa 40 eurolla 149 euroon muilla kuin iPad-perusmalleilla sekä viimeisimmillä iPad Pro -laitteilla. Hinnankorotus on 37 prosenttia. Muutos koskee seuraavia malleja: iPad Pro (12,9 tuumaa, 5. sukupolvi ja aiemmat), iPad Pro (11 tuumaa, 3. sukupolvi ja aiemmat), iPad Pro (10,5 tuumaa), iPad Pro (9,7 tuumaa), iPad mini (6. sukupolvi ja aiemmat) ja iPad Air (5. sukupolvi ja aiemmat).

MacBookien osalta akun vaihdon hinta nousi maaliskuussa 36 eurolla, tai 24 prosentilla. kaikilla MacBook Air -malleilla 185 euroon sekä 60 eurolla, tai 26 prosentilla, kaikilla MacBook- ja MacBook Pro -malleilla 289 euroon.

Edellä mainitut hinnat koskevat Applen huoltopalvelua, joka toimii postitse. Muuten myös valtuutetuilla Apple-huolloilla voi olla akun vaihdoille omatkin hintansa, jotka eroavat Applen ilmoittamasta. Lisäksi akun vaihtoa Apple-laitteisiin tarjoavat erinäiset epäviralliset huollot, jotka eivät usein käytä Applen alkuperäisosia.

Akun vaihtaminen uuteen sen ajan kanssa heikentymisen myötä tulee ajankohtaiseksi yleisesti iPhoneissa aikaisintaan 2-3 vuodessa puhelimen käyttöönotosta ja muissa laitteissa tavallisesti vielä pidemmällä aikavälillä.

Apple tarjoaa nykyisin alkuperäisvaraosia myös itse tehtäviin korjauksiin Self Service Repair -ohjelmansa kautta. Self Service Repair -ohjelma laajeni ensimmäisiin Euroopan maihin joulukuun alkupuolella. Se on saatavilla Belgiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa sekä Saksassa, muttei vielä Suomessa.