Apple myönsi hidastavansa vanhoja iPhoneja, joiden akku on heikentynyt

iPhone 6s:n akku iFixitin kuvassa.
iPhone 6s:n akku iFixitin kuvassa.

Apple on myöntänyt hidastavansa ajoittain vanhempien iPhone-mallien toimintaa, jos niissä on kunnoltaan heikentynyt akku.

Vanhojen iPhone-mallien hidastuminen on ollut viime aikoina esillä erityisesti iPhone 6 ja iPhone 6s -puhelimiin liittyen. Ensin reilu viikko sitten nousivat tiedot iPhonen suorituskyvyn merkittävästä paranemisesta akkua vaihtamalla. Tämä sai myöhemmin vahvistuksensa niin GeekBench-tiedoista kuin myös suomalaisen iHelp-huoltoketjun suorittamista testeistä.

Apple on nyt kommentoinut asiaa. Alla koko Applen lausunto suomeksi käännettynä:

”Tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme paras kokemus, johon sisältyy suorituskyky kokonaisuutena sekä laitteiden elinajan pidentäminen. Litiumioniakkujen kyky vastata virtapiikkeihin heikkenee kylmissä olosuhteissa, kun niiden varaus on vähäinen ja niiden vanhentuessa ajan myötä, mikä voi johtaa laitteen yllättävään sammumiseen puhelimen suojellessa elektronisia komponenttejaan.

Viime vuonna julkaisimme toiminnon iPhone 6:lle, iPhone 6s:lle ja iPhone SE:lle tasoittamaan välittömiä piikkejä, kun sitä tarvitaan estämään laitteen odottamaton sammuminen näissä olosuhteissa. Olemme nyt laajentaneet tämän toiminnon iPhone 7:lle iOS 11.2 -päivityksessä, ja suunnittelemme tuen lisäämistä muille tuotteille tulevaisuudessa.”

Viime vuoden ohjelmistopäivityksen kerrottiin tuolloin vähentävän sammumista 80 prosentilla iPhone 6s ja 70 prosentilla iPhone 6 -puhelimissa.

Applen lisäämä toiminto rajoittaa puhelimen akusta ottamaa virtaa. Käytännössä tämä näkyy kuitenkin heikentyvänä suorituskykynä.

Nimettömät lähteet Applen sisällä ovat myös kommentoineet asiaa tarkemmin AppleInsider-sivustolle. Lähteiden mukaan esimerkiksi suorituskykytestien tulokset eivät kerro välttämättä enää todellisesta suorituskyvystä, sillä Applen lisäämä toiminto rajoittaa niiden toimintaa jatkuvasti heikentyneellä akulla varustetuissa laitteissa.

Selvää kuitenkin on, että Applen olisi pitänyt viestiä paremmin iPhone-käyttäjille lisäämästään toiminnosta ja sen aktivoitumisesta. Sen sijaan Apple on heikentänyt käytössä olevien iPhone-puhelinten suorituskykyä salakavalasti asiaa peitellen.