Apple julkisti tvOS 18:n - tuo lisätietoja tarjoavan InSight-toiminnon ja muita uudistuksia

Apple on esitellyt muiden uusien käyttöjärjestelmäversioidensa, kuten iOS ja iPadOS 18:n, rinnalla myös Apple TV -laitteiden uuden tvOS 18 -käyttöjärjestelmäversion.

Uusi käyttöjärjestelmäversio on tulossa yleisesti saataville päivityksenä syksyllä. Heti Apple julkaisee sovelluskehittäjille suunnatun beetatestiversion.

Uutena ominaisuutena tvOS 18:n osana Apple TV -sovellukseen saapuu InSight, joka Applen mukaan esittää ajankohtaisia tietoja reaaliajassa näyttelijöistä, hahmoista ja musiikista Apple TV+:n elokuvien ja sarjojen yhteydessä keskeytettäessä sisällön toisto. Näyttelijöistä on tarjolla taustatietoja, minkä lisäksi sarjassa tai elokuvassa soiva kappale on helppo lisätä soittolistalle Apple Music -palvelussa. InSight-tiedot näkyvät myös iPhonessa käytettäessä sitä Apple TV:n kaukosäätimenä.

tvOS 18 tuo Paranna dialogia -ominaisuuden laajemmin saataville.
tvOS 18 tuo Paranna dialogia -ominaisuuden laajemmin saataville.

Entuudestaan HomePod-kaiuttimia Apple TV:n parina käytettäessä tarjolla ollut Paranna dialogia -ominaisuus tulee laajemmin tarjolle, myös television sisäänrakennettujen tai HDMI:llä yhdistettyjen kaiutinten, AirPodien tai Bluetoothilla yhdistettyjen laitteiden kanssa. Lisäksi ominaisuus tulee saataville myös iPhonessa ja iPadissa. Apple TV 4K:ssa Paranna dialogia -ominaisuus kehittyy myös älykkäämmäksi hyödyntäen koneoppimista ja laskennallista ääntä selkeyttämään puheääntä entistä paremmin musiikin, toiminnan tai muiden taustaäänten yli.

tvOS 18 tuo myös parannuksia tekstityksiin. Tekstitykset ilmestyvät jatkossa automaattisesti oikeilla hetkillä esimerkiksi, kun kieli katseltavassa sisällössä poikkeaa laitteen kielestä, ääni hiljennetään tai palattaessa takaisinpäin katsomaan jokin kohta uudelleen.

Mukana tvOS 18:ssa on lisäksi tuki 21:9-kuvasuhteelle toistettaessa sisältöjä projektorilla sekä uusia näytönsäästäjiä eri kategorioista, kuten muotokuvat, TV ja elokuvat sekä Snoopy eli Ressu.

tvOS 18:ssa Apple on lisäksi tuonut parannuksena FaceTime-videopuheluihin live-tekstityksen, joka tosin on saatavilla vain englanniksi. Toiminto tekstittää muiden osallistujien puheen videopuheluissa. Muista Applen palveluista Apple Ftiness+, joka ei ole saatavilla Suomessa, on uudelleensuunniteltu tvOS 18:ssa.

tvOS 18:ssa on mukana uusia näytönsäästäjiä.
tvOS 18:ssa on mukana uusia näytönsäästäjiä.