Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkisti macOS Venturan - uudistuksia moniajoon ja suosikkisovelluksiin

Apple on esitellyt uuden macOS Ventura -ohjelmiston, joka on tulossa Mac-tietokoneille myöhemmin tänä vuonna.

Luvassa on runsaasti uutta esimerkiksi moniin sovelluksiin ja moniajoon.

Apple haluaa panostaa tulevalla macOS Venturalla muun muassa samanaikaisesti monia sovelluksia hyödyntävään työntekoon. Moniajon helpottamiseksi uusi macOS ryhmittelee samanaikaisesti tarvittavat ohjelmat näytön vasempaan reunaan niin sanottuun Stage Manager -näkymään (suomeksi Näyttämömestari)a.

MacOS:n moniajoyöskentelyä helpotetaan ruudun vasemman laidan sovellusryhmillä.
Parannettua moniajoa macOS Venturalla.

Stage Manager koostuu erilaisten sovellusten ryhmistä, ja esimerkiksi työpöydältä tai valitusta kansiosta voi helposti raahata valokuvia tai muuta sisältöä valittuun sovellusryhmään. Tällöin sisältö aukeaa automaattisesti sille sopivassa sovelluksessa.

Uutta on luvassa myös Spotlight-hakuun. Spotlightin kuvahakua on myös parannettu kattamaan haut Kuvista, Viesteistä, Muistiinpanoista, Finderista ja verkosta. Lisäksi kuvaa voi etsiä sen sisältämän tekstin perusteella Live-teksti-toiminnon myötä. Moni­puolisempi Spotlight-haku kokoaa myös yhteen tarpeen mukaan tulokset yhteys­tiedoista, albumeista, muusi­koista, elokuvista, TV-ohjelmista, näytteli­jöistä, urheilusta ja yrityksistä. Kun macOS:llä suorittaa hakua, voi välilyöntipainikkeella nähdä esikatselun löydetyistä tuloksista suuressa, vieritettävässä ikkunassa.

Spotlight-haun käyttöä yhtenäistetään eri alustoilla.
Spotlight-haku ja tv-sarjasta kertovia tuloksia.

Spotlightilla voi monipuolisemmin käynnistää myös pikatoimintoja, kuten ajastimen tai herätyksen. Nämä uudistukset ovat tulossa macOS:n lisäksi myös iOS:lle ja iPadOS:lle Koti-valikon Spotlight-haun alaosaan.

Uusi macOS Ventura parantaa myös ohjelmiston sisäänrakennettua Mail-sähköpostisovellusta. Sillä voi pian peruuttaa viestin lähettämisen, ajastaa lähetyksiä ja asettaa muistutuksia, jotka kehottavat palaamaan tietyn viestin pariin myöhemmin. Lisäksi hakutoiminto muuttuu tarkemmaksi ja kattavammaksi.

Sähköpostisovellukseen lisätään monia uusia toimintoja muun muassa viestien lähettämiseen.
Viestien lähettämistä voi macOS Venturalla ajastaa.
Myös sähköpostin sisäistä hakua parannetaan koneoppimisen avulla.

Sähköpostihakuakin parannetaan, ja vastedes se osaa automaattisesti paikata kirjoitusvirheet näyttämällä käyttäjän todennäköisesti haluamaa sisältöä virheistä huolimatta. Myös sähköpostisovelluksen uudistukset ovat tulossa Macien lisäksi sekä iPhonelle että iPadille.

Applen mukaan Safarista tulee macOS Venturan julkaisun myötä Macien nopein, energiatehokkain ja turvallisin selain. Tulevia uutuustoimintoja ovat esimerkiksi jaetut välilehtiryhmät, joita voi tarkastella yhdessä ystävien kesken.

Kavereiden kanssa voi jakaa välilehtiä Safarilla ja seurata reaaliajassa, mitä kukin selailee.
Memoji kertoo, kuka kaveri käyttää mitäkin välilehteä.

Käyttäjät näkevät reaaliajassa, kun tuttavat katselevat tiettyjä välilehtiä. Applen Memoji-kuvake paljastaa, kuka minkäkin välilehden parissa milloinkin puuhailee.

Apple haluaa macOS Venturan myötä vähentää käyttäjien riippuvuutta perinteisistä, esimerkiksi kalastelulle alttiista salasanoista. Biometrisiä tunnistetietoja, kuten Touch ID:tä tai Face ID:tä, hyödyntämällä käyttäjät voivat luoda niin kutsuttuja Passkey-avaimia, jotka toimivat sovellus- tai verkkosivukohtaisesti.

Passkeyt tekevät kirjautumisesta turvallisemman prosessin.

Applen mukaan Passkeyt ovat turvallisia, sillä paikallisina ne eivät ole alttiita esimerkiksi kalasteluyrityksille. Turva-avaimet synkronoidaan Apple-laitteiden välillä iCloudia hyödyntäen, ja ne on jo julkaistu Maceille, iPhoneille ja iPadeille. Lisäksi Passkey-avaimia voi osin hyödyntää muidenkin valmistajien laitteilla.

FaceTime-puheluita voi jatkossa siirrellä Apple-laitteelta toiselle.
iMessages-palvelun kautta voi aloittaa Share Play -session.

Mac-tietokoneita käyttävät saavat macOS Venturan myötä parannuksia myös FaceTime-videopuheluihin niin sanotuilla Continuity-uudistuksilla, joiden ansiosta esimerkiksi käytössä olevaa laitetta on helppo vaihtaa puhelun aikana.

iPhonelle saapuvaan puheluun voi vastata Macilla.
Handoff-toiminnolla puhelun voi helposti siirtää laitteelta toiselle.

Käynnissä olevan FaceTime-puhelun voi helposti siirtää tietokoneelta älypuhelimelle, älypuhelimelta tabletille tai miten hyvänsä haluamallaan tavalla. Samalla Apple mahdollistaa iPhonen käyttämisen Mac-tietokoneen verkkokamerana tuoden myöhemmin markkinoille yhdessä kumppanien kanssa monenlaisia lisäosapidikkeitä. iPhone vaihtuu automaattisesti tietokoneen kameraksi, kun se tuodaan Macin lähelle. iPhonen kanssa tarjolla on kaikissa Maceissa ultralaajakulmakameraa hyödyntävä Valokeila-toiminto, joka pitää kuvan kohdistettuna liikuttaessa videopuhelun aikana. Uusi Studiovalo-tehoste valaisee haluttaessa kasvot ja himmentää taustan.

iPhonen voi valjastaa Mac-tietokoneen verkkokameraksi.

Apple kertoi macOS Venturaa esitellessään niin ikään pelaajille suunnatuista uudistuksista. Esimerkiksi uusi MetalFX Upscaling -protokolla mahdollistaa pelien nopeamman renderöinnin paremman graafisen ilmeen saavuttamiseksi, minkä ohella pelit latautuvat aiempaa nopeammin uuden rajapinnan ansiosta.

Järjestelmäasetukset macOS Venturassa muuttuvat muistuttamaan rakenteeltaan enemmän iOS- ja iPadOS-järjestelmiä.

Järjestelmäasetukset uudistuvat macOS Venturassa.
Järjestelmäasetukset uudistuvat macOS Venturassa.

Lisäksi erilaisia sovelluskohtaisia muutoksia macOS Ventura sisältää runsaasti. Uutena sovelluksena mukaan tulee iPhonesta ja iPadista tuttu Kello-sovellus.

Applen macOS Ventura lukuisina uudistuksineen julkaistaan ilmaisena päivityksenä myöhemmin syksyllä.

macOS Venturan uudistuksia.