Apple julkisti Macien uuden käyttöjärjestelmän macOS:n – tässä tärkeimmät uudistukset

Apple on julkistanut macOS:n WWDC16-kehittäjätapahtumassaan. Se on uusi versio Applen Mac-tietokoneiden käyttöjärjestelmästä, joka tähän asti on tunnettu OS X -nimellä. Tarkemmin uuden version nimi on macOS Sierra, jatkaen Mac-käyttöjärjestelmien nimeämistä sijaintien mukaan. macOS Sierra tulee tarjolle valmiina versiona syksyllä. Julkinen beetatestiversio on luvassa heinäkuussa.

Suurin toimintouudistus on iOS-laitteista tutun Sirin tulo nyt myös Maceihin. Siri toimii Maceissa pitkälti samaan tapaan kuin iOS-laitteissakin. Kuvake sille löytyy toimintopalkista näytön oikeasta yläkulmasta sekä Dockista. Merkittävä ero iOS-Siriin on, että Mac-Siri voi toimia myös tiedostojen eli macOS:n Finderin kanssa.

Myös Apple Pay tulee käyttöön Maceissa Safari-verkkoselaimessa. Suomessa Apple Pay -tuesta ei kuitenkaan tältäkään osin vielä ole tietoa. Apple Pay Maceilla toimii yhteistyössä TouchID:n sisältävän käyttäjän iOS-laitteen kanssa. Sormenjäljellä hyväksytään maksut.

Uutena lisäyksenä macOS Sierra saa myös joukon Continuity-ominaisuuksia, jotka käsittävät yhteistoiminnan muiden Apple-laitteiden kanssa. Näitä ovat automaattinen lukituksesta avaaminen Apple Watchin ollessa Macin lähellä, universaali leikepöytä laitteiden kesken eli toisella laitteella kopioidun tekstin voi esimerkiksi liittää toisella sekä uudistettu iCloud Drive -toiminnallisuus.

Myös työpöydän sisältämät tiedostot synkronoituvat jatkossa automaattisesti iCloud Driveen sekä tulevat näin tarjolle muihin laitteisiin. Lisäksi iCloudiin siirtyy jatkossa talteen vanhoja tiedostoja automaattisesti niiden samalla poistuessa itse laitteen muistista tilan vapauttamiseksi.