Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkisti laitteidensa tulevia käyttöaputoimintoja - iPhone ja iPad voivat tunnistaa jatkossa edessä olevat ovet

Apple-laitteisiin uusia saavutettavuutta parantavia toimintoja.

Torstaina 19. toukokuuta vietetään kan­sain­vä­li­stä saa­vu­tet­ta­vuus­päi­vää, ja sen tiimoilta Apple on tänään esitellyt joukon uusia sen käyttöjärjestelmiin tulossa olevia saavutettavuutta ja käytettävyyttä helpottavia uudistuksia, jotka tuovat uusia mahdollisuuksia Apple-laitteiden käyttöön henkilöille, jotka esimerkiksi kärsivät jonkinlaisesta vammasta tai rajoitteesta.

Uudistukset tulevat saataville myöhemmin tänä vuonna julkaistavissa päivityksissä. Ainakin osin ne voidaan nähdä seuraavissa merkittävissä käyttöjärjestelmäversioissa, jotka Apple julkistaa 6. kesäkuuta WWDC-kehittäjätapahtumansa avaavassa keynote-esityksessä ja joita odotetaan saataville syksyllä.

Apple tunnetaan jo entuudestaan monipuolisista käyttöaputoiminnoistaan, ja uudet julkistukset vievät kehitystä jälleen eteenpäin monella saralla.

Valitut iPhonet ja iPadit saavat uuden Door Detection -toiminnon, joka auttaa sokeita tai näkörajoitteisia henkilöitä paikantamaan oven saapuessaan johonkin kohteeseen. Toiminto kertoo oven olemassaolosta, etäisyydestä siihen sekä siitä, onko ovi auki vai suljettu ja voiko sen avata työntämällä, kahvasta kääntämällä tai vetämällä. Toiminto osaa myös lukea merkkejä ja symboleja oven ympärillä, kuten oven numeron tai merkin helppokulkuisuudesta.

iPhone ja iPad voivat jatkossa tunnistaa edessä olevat ovet ja kertoa tietoja niistä.
iPhone ja iPad voivat jatkossa tunnistaa edessä olevat ovet ja kertoa tietoja niistä.

Door Detection -toiminto hyödyntää LiDAR-skanneria, kameraa ja laitteessa tapahtuvaa koneoppimista, ja se tulee saataville LiDAR-skannerilla varustetuille iPhoneille ja iPadeille (toistaiseksi viimeisimmät kaksi sukupolvea iPhonen ja iPadin Pro-malleja) osana Suurennuslasi-sovellusta. Oven tunnistus toimii yhdessä ihmisten tunnistuksen sekä kuvien kuvailemisen kanssa yhdessä tai erikseen.

Navigoinnin lisäuudistuksena Applen Kartat-sovellus tarjoaa jatkossa myös ääni- ja värinäpalautetta VoiceOver-käyttäjille kävelyohjeiden aloituspisteen tunnistamiseksi.

Apple Watchia voi jatkossa ohjata iPhonella ja sen käyttöaputoiminnoilla.
Apple Watchia voi jatkossa ohjata iPhonella ja sen käyttöaputoiminnoilla.

Apple Watchin käytettävyyttä fyysisistä tai motorisista rajoitteista kärsiville henkilöille helpottaa uusi Apple Watch Mirroring -toiminto, joka mahdollistaa Apple Watchin hallinnan etänä sen kanssa paritetusta iPhonesta. Toiminnolla voi hyödyntää iPhonen ääniohjausta ja kytkinohjausta Apple Watchin käyttöön sen kosketusnäytön sijaan. Näin yhä useammat käyttäjät voivat hyödyntää Apple Watchin uniikkeja sovelluksia, kuten veren happipitoisuuden mittausta, sykkeen mittausta, Mindfulness-sovellusta ja muita toimintoja.

Quick Actions -eleet mahdollistavat lisätoiminnot Apple Watchissa kämmenen tuplanipistyseleellä.
Quick Actions -eleet mahdollistavat lisätoiminnot Apple Watchissa kämmenen tuplanipistyseleellä.

Uudet Quick Actions -eleet Apple Watchissa puolestaan mahdollistavat kämmenen ”tuplanipistyeseleellä” puheluihin vastaamisen tai niiden lopettamisen, ilmoitusten kuittaamisen, kuvan ottamisen, toistettavan median keskeyttämisen tai jatkamisen sekä harjoituksen aloittamisen, keskeyttämisen ja jatkamisen. Uudet eleet laajentavat viime vuonna esiteltyä Apple Watchin AssistiveTouch-eleohjausta, joka mahdollistaa laajemminkin Apple Watchin käytön kämmenen ja ranteen liikkeillä ilman Apple Watchin näyttöön tai painikkeisiin koskemista.

Kuurojen ja heikkokuuloisten elämää helpottamaan Apple tuo Live Captions -toiminnon iPhonelle, iPadille ja Macille. Se tekstittää näytölle automaattisesti puhelujen tai FaceTime-puhelujen, videoneuvottelusovelluksen, some-sovelluksen tai toistettavan mediasisällön äänen. FaceTime-puheluissa tekstitykset merkitään erikseen sen osallistujien nimiin. Macilla käyttäjät voivat myös osallistua keskusteluun kirjoittamalla vastauksen, jonka laite lukee ääneen muille keskustelun osapuolille.

Live Captions -tekstitys tulee toimimaan aluksi vain englanniksi.

Live Captions tekstittää esimerkiksi FaceTime-videopuhelut.
Live Captions tekstittää esimerkiksi FaceTime-videopuhelut.

Applen entuudestaan tuttu VoiceOver-toiminto, joka lukee ääneen näytön tekstisisältöä, on puolestaan saamassa tuen yli 20 uudelle kielelle sekä kymmenille uusille äänille, muiden parannusten ohella.

Apple esitteli myös useita pikku-uudistuksia:

  • Uudella Buddy Controller -toiminnolla käyttäjät voivat pyytää esimerkiksi kaveria auttamaan heitä pelaamisessa. Toiminto yhdistää kahden erillisen Apple-laitteeseen liitetyn peliohjaimen toiminnot niin, että kahdella ohjaimella voidaan hallita yhtä pelaajaa.
  • Uudella Siri Pause Time -asetuksella voi muuttaa sitä, kuinka pitkään Siri odottaa pyynnön jälkeen ennen vastaamista.
  • Ääniohjauksen uusi tavaustila mahdollistaa tarkan kirjoitusasun sanelemisen kirjain kirjaimelta.
  • Applen aiemmin esittelemä Äänentunnistus-toiminto saa mahdollisuuden kustomoida toiminto tunnistamaan erikseen uniikkeja hälytys-, ovikello- tai muita ääniä.
  • Apple Kirjat -sovellus saa uusia teemoja ja mahdollisuuksia kustomoida tekstiä lihavoiduksi ja muuttaa rivien, kirjainten ja sanojen välejä entistä paremman lukukokemuksen mahdollistamiseksi.

19. toukokuuta vietettävää kansainvälistä saavutettavuuspäivää Apple juhlistaa tällä viikolla myös monin tavoin erilaisilla sisältönostoilla sen eri palveluissa, minkä lisäksi Applen asiakaspalvelun viittomakielinen palvelu laajenee 19. toukokuuta alkaen Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Ranskan ohella Kanadaan.

Apple Kirjat saa monipuolisempia vaihtoehtoja tekstin ulkoasun mukauttamiseen.
Apple Kirjat saa monipuolisempia vaihtoehtoja tekstin ulkoasun mukauttamiseen.