Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkaisi macOS Catalina -käyttöjärjestelmäversion Mac-tietokoneilleen – päivitys nyt ladattavissa

Apple on julkaissut Mac-tietokoneilleen vuotuisen suurpäivityksen, joka tänä vuonna kantaa nimeä macOS Catalina.

macOS Catalina on nyt ladattavissa päivityksenä kaikille vähintään kesällä 2012 esitellyille tai uudemmille Mac-malleille.

macOS Catalinan merkittävimpiä uudistuksia ovat iTunesin korvautuminen erillisillä Musiikki-, TV- ja Podcastit-sovelluksilla sekä Project Catalyst, joka tarjoaa sovelluskehittäjille helpon mahdollisuuden kääntää iPadille kehittämänsä sovellukset myös Mac-sovelluksiksi. Lisäksi se tuo mukanaan Mac-tietokoneille myös Applen uuden kuukausimaksullisen Arcade-pelitilauspalvelun.

iTunes-nimi jatkaa elämää vielä Musiikki-sovelluksen sisältä löytyvän ladattavaa musiikkia myyvän iTunes Storen osalta. Osaksi TV-sovellusta on myöhemmin tänä vuonna tulossa Applen omia sisältöjä sisältävä tilausvideopalvelu Apple TV+. Podcastit-sovelluksessa maininnan arvoista puolestaan ovat uudet kattavat hakutyökalut.

iTunesia on aiemmin voinut käyttää myös tietojen synkronointiin ja iOS-laitteiden varmuuskopiointiin ja palauttamiseen. Jatkossa nämä toiminnot löytyvät Macin tiedostojen hallinnan eli Finderin valikosta.

macOS Catalinan sisältämän Project Catalystin vaikutus näkyy vasta pidemmällä aikavälillä. Se tarjoaa sovelluskehittäjille jatkossa helpon mahdollisuuden kääntää iPadille kehittämänsä sovellukset myös Mac-sovelluksiksi. macOS:lle voikin odottaa lähiaikoina merkittävästi uusia sovelluksia. Applen tilaisuudessa kesällä esille nostettiin esimerkiksi Twitterin paluu sovelluksena sekä Asphalt 9 Legends -peli.

Muita uudistuksia uudessa käyttöjärjestelmäversiossa ovat iPadin käytön lisänäyttönä/kosketuslevynä mahdollistava Sidecar, iOS:sta aiemmin tuttu laitteen käyttömäärästä kertova ja sen rajoittamisen mahdollistava Ruutuaika-kokonaisuus, parannuksia turvallisuuteen sekä lukuisat uudistukset yksittäisiin sovelluksiin. Lisäksi uudella Voice Control -toiminnolla voi ohjata Mac-tietokonetta kattavasti pelkästään puhumalla.

Uusi Sidecar-toiminto mahdollistaa iPadin käytön Macin lisänäyttönä.
Uusi Sidecar-toiminto mahdollistaa iPadin käytön Macin lisänäyttönä.

Sovelluksista Muistutukset on suunniteltu uudelleen uudella käyttöliittymällä, Muistiinpanoissa on uusi gallerianäkymä, uusia hakutyökaluja ja esimerkiksi jaetut kansiot, Safari-selaimessa on päivitetty aloitussivu ja Mail-sähköpostisovellus tarjoaa tietyn lähettäjän estotoiminnon, mahdollisuuden hiljentää keskustelu sekä sisäänrakennetun toiminnon uutiskirjelistoilta poistumiseen. Myös Kuvat-sovelluksen käyttöliittymä on uudistettu näyttävämmäksi ja korostamaan parhaita kuvia. Uutena sovelluksena mukana on Missä on…?, joka kertoo ystävien ja Apple-laitteiden sijainneista.

Turvallisuutta on myös pyritty parantamaan monin eri tavoin. macOS Catalinassa järjestelmän Gatekeeper-turvatoiminto tarkistaa kaikki sovellukset tiedossa olevien tietoturvaongelmien osalta, ja uudet suojaukset vaativat erillisen luvan myöntämistä sovelluksille ennen kuin ne pääsevät käsiksi käyttäjän tietoihin. Apple Watchia voi macOS Catalinan kanssa käyttää useimpien tietoturvaan liittyvien ilmoitusten kuittaamiseen kellon sivupainiketta painamalla. Myös iOS-laitteista tuttu aktivointilukitus tulee macOS:ään kaikkien T2-turvapiirin sisältävien Macien osalta.

macOS Catalina merkitsee myös yhden toiminnon, Dashboard-näkymän, jäämistä pois käyttöjärjestelmästä.

macOS Catalina tuo myös Maceihin nyt viime vuonna iOS-laitteissa esitellyn Ruutuaika-kokonaisuuden.
macOS Catalina tuo myös Maceihin nyt viime vuonna iOS-laitteissa esitellyn Ruutuaika-kokonaisuuden.