Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkaisi iOS ja iPadOS 13.4:n, watchOS 6.2:n ja muita päivityksiä - nyt ladattavissa iPhonelle, iPadille, Macille ja muille Apple-laitteille

Apple on julkaissut uudet iOS 13.4 ja iPadOS 13.4 -käyttöjärjestelmäversiot iPhoneille, iPod toucheille ja iPadeille, tvOS 13.4:n Apple TV:lle, watchOS 6.2:n Apple Watch -kelloille sekä macOS Catalina 10.15.4:n Mac-tietokoneille. Päivitykset ovat nyt ladattavissa tuetuille laitteille. Vanhemmille laitteille, jotka eivät tue iOS / iPadOS 13 -versiota, julkaistiin myös iOS 12.4.6 -päivitys.

Uudet käyttöjärjestelmäversiot tuovat monia uudistuksia sekä myös useita korjauksia. iPadeihin iPadOS 13.4 tuo esimerkiksi uutuutena hiiren kursorin.

Applen kattavat julkaisutiedot iOS 13.4 ja iPadOS 13.4 -päivityksistä löytyvät alta jutun lopusta.

Uusien versioiden avautuu myös sovelluskehittäjille mahdollisuus myydä Mac- ja iOS/iPadOS-sovelluksia yhtenä ostoksena, mikä poistaa tarpeen hankkia sama sovellus erikseen Macille ja iPadille. Myös sovellusten sisäiset ostot on mahdollista yhdistää eri sovellustyyppien kesken, jos kehittäjät tämän mahdollisuuden haluavat hyödyntää. Lisäksi sovelluskategoriat iOS/iPadOS:n ja Mac App Storen välillä yhtenäistyvät päivityksissä.

iOS 13.4 ja iPadOS 13.4 tuovat myös vihdoin iCloud-kansioiden jakotoiminnon, jonka piti alun perin olla osa jo iOS 13 -päivitystä mutta jonka julkaisu on lykkääntynyt synkronointiongelmista johtuen.

Samalla päivitys merkitsee myös paluuta vanhaan toimintopainikkeiden alapalkkiin Mail-sovelluksessa. Aiemmin iOS 13:ssa uudistettu palkki on saanut kritiikkiä heikosta käytettävyydestään, kun poista-painike oli sijoitettu vastaa-painikkeen viereen. Lisäksi palkkiin palaavat myös kansio- ja liputuspainikkeet.

Näkyvä lisäys ovat myös yhdeksän uutta Memoji-tarratyyppiä (yllä kuvassa).

iOS 13.4 palauttaa Mail-sovelluksen alapalkin aiempaan ratkaisuun. Kuva: Benjamin Mayo.
iOS 13.4 palauttaa Mail-sovelluksen alapalkin aiempaan ratkaisuun. Kuva: Benjamin Mayo.

Hiiren kursori iPadOS 13.4:ssä

iPadOS 13.4:n keskeinen uudistus on hiiren kursorin täysi tuki käyttöjärjestelmässä. Sitä voi käyttää uuden toukokuussa myyntiin tulevan Applen Magic Keyboardin tai muiden valmistajien kosketuslevyllä varustettujen näppäimistöjen kanssa, tai parittamalla iPadin kanssa Applen Magic Trackpad -kosketuslevyohjaimen, Magic Mouse -hiiren tai muun hiiren Bluetooth- tai USB-yhteyden kautta.

Kursori näkyy iPadOS 13.4:ssä näytöllä kelluvana ympyränä, jolla voi korostaa elementtejä käyttöliittymässä, painaa painikkeita tai valita tekstiä.

Aiemmin kursorin sai käyttöön iPadOS 13 -versiosta alkaen jo käyttöaputoimintona.

Kosketuslevy mahdollistaa myös Maceista tuttuja eletoimintoja useammalla sormella esimerkiksi nopeaan sovellusten välillä siirtymiseen, näytön alareunan Dock-valikon esiin tuomiseen sekä Slideover-moniajoon.

Applen mukaan se on päivittämässä myös iWork-sovelluksensa Pagesin, Numbersin ja Keynoten ottamaan täyden hyödyn irti iPadOS 13.4:n uudesta hiirikursoritoiminnosta.

iPadOS 13.4 tuo myös uusia näppäimistöoikoteitä Kuvat-sovelluksessa sovelluksen välilehtien välillä siirtymiseen, hakuun ja albumien luomiseen. Koko ruudun tilassa voi myös poistaa, monistaa tai avata muokkaustilan näppäimistöltä.

iPadOS 13.4 tuo käyttöjärjestelmään täyden tuen hiiren kursorille.
iPadOS 13.4 tuo käyttöjärjestelmään täyden tuen hiiren kursorille.

Lisäksi iOS 13.4:n ensimmäisen testiversion yhteydessä aiemmin paljastui muun muassa kehitteillä oleva täysin uusi CarKey-toiminto, joka tuo tuen NFC-pohjaisten auton avainten käyttöönotolle. Sen myötä iPhonea tai Apple Watchia voidaan käyttää auton ovien avaamiseen ja auton avaimena yhteensopivissa autoissa. CarKey tulee vaatimaan tuen autoilta, eikä tarkkaa tietoa yhteensopivuudesta vielä. Apple ilmeisesti työskentelee kuitenkin jo useampien autonvalmistajien kanssa. Kuluttajakäyttöön ominaisuus on tulossa vasta myöhemmin.

Apple Watchin watchOS 6.2 tuo tuen sovellusten sisäisille ostoille. watchOS 6 toi Apple-kelloon itsenäisesti toimivan App Storen ja uudessa versiossa avautuu myös mahdollisuus sovellusten sisäisille ostoille. Lisäksi watchOS 6.2 tuo EKG-sydänsähkökäyrämittauksen käyttöön kolmessa uudessa maassa (Chile, Turkki, Uusi-Seelanti) ja virhekorjauksia.

macOS Catalina 10.15.4 tuo myös iCloud Drive -kansioiden jaon sekä lisäksi Ruutuaika-toiminnan viestintärajoitukset ja musiikin kanssa synkronoidut lyriikat Apple Musicissa. Lisäksi mukana on useita korjauksia.

tvOS 13.4:n ja vanhemman kolmannen sukupolven Apple TV:n Apple TV Software 7.5 -päivityksen osalta päivitykset ovat ilmeisesti vain virhekorjauksia, sillä Apple ei ole julkaissut muita tietoja.

Applen julkaisutiedot iOS 13.4 -päivityksestä

iOS 13.4 sisältää uusia memoji-tarroja ja iCloud Driven kansioiden jakamisen Tiedostot-apista käsin. Tämä päivitys sisältää myös virheenkorjauksia ja parannuksia.

Memojit

 • Yhdeksän uutta memoji-tarraa, mukaan lukien ”hymy ja kolme sydäntä”, ”yhteen puristetut kädet” ja ”juhlivat kasvot”.

Tiedostot

 • iCloud Driven kansioiden jakaminen Tiedostot-apista käsin.
 • Voit rajoittaa käyttöoikeuden vain niihin käyttäjiin, jotka nimenomaisesti kutsut käyttämään kansiota tai kaikkiin, joilla on linkki kansioon.
 • Voit valita, ketkä voivat tehdä muutoksia ja lähettää tiedostoja kansioon, ja ketkä voivat vain tarkastella ja ladata tiedostoja.

Mail

 • Aina näkyvät säätimet viestien poistamiseen ja siirtämiseen sekä viestin kirjoittamiseen tai viestiin vastaamiseen keskustelunäkymässä.
 • Vastaukset salattuihin viesteihin salataan automaattisesti, kun olet määrittänyt S/MIME:n.

App Store ja Apple Arcade

 • Yleisostojen tuki mahdollistaa sen, että kerran ostettua järjestelmään osallistuvaa appia voidaan käyttää iPhonessa, iPod touchissa, iPadissa, Macissa ja Apple TV:ssä.
 • Äskettäin pelatut Arcade-pelit näkyvät Arcade-välilehdellä, joten voit jatkaa pelaamista iPhonessa, iPod touchissa, iPadissa, Macissa ja Apple TV:ssä.
 • Katso kaikki pelit -luettelonäkymä.

CarPlay

 • Muiden valmistajien navigaattoriappien tuki CarPlayn kojelaudalla.
 • Puhelunaikaiset tiedot näkyvät CarPlayn kojelaudalla.

Lisätty todellisuus (AR)

 • AR-pikakatselu tukee äänen toistoa USDZ-tiedostoissa.

Näppäimistö

 • Ennakoivan kirjoituksen tuki arabialle.

Tämä päivitys sisältää myös virheenkorjauksia ja muita parannuksia.

 • Lisää tilapalkkiin ilmaisimen, joka näyttää, kun VPN-yhteys on katkennut täysnäytöllisissä iPhone-malleissa.
 • Korjaa Kamerassa ongelman, jossa etsin saattaa näkyä käynnistyksen jälkeen mustana näyttönä.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta Kuvat saattaa näyttää käyttävän liikaa tallennustilaa.
 • Ratkaisee Kuvissa ongelman, joka saattaa estää kuvan jakamisen Viesteihin, jos iMessage ei ole käytössä.
 • Korjaa Mailissa ongelman, jossa viestit saattavat näkyä väärässä järjestyksessä.
 • Korjaa Mailissa ongelman, jossa keskusteluluettelossa saattaa näkyä tyhjiä rivejä.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta Mail saattaa kaatua, kun pikakatselussa napautetaan Jaa-painiketta.
 • Korjaa Asetuksissa ongelman, jossa mobiilidata saattaa virheellisesti näyttää olevan pois päältä.
 • Korjaa Safarissa ongelman, jossa verkkosivut eivät muutu käänteisiksi, kun sekä Tumma tila että Älykkäät käänteiset ovat käytössä.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta verkkosisällöstä kopioitu teksti saattaa näyttää näkymättömältä, kun se sijoitetaan Tumman tilan ollessa käytössä.
 • Korjaa Safarissa ongelman, jossa CAPTCHA-kuva saattaa näkyä väärin.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta Muistutukset ei ilmoita vanhentuneesta toistuvasta muistutuksesta uudelleen ennen kuin se on merkitty suoritetuksi.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta Muistutukset saattaa lähettää ilmoituksia suoritetuista muistutuksista.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta iCloud Drive näyttää olevan käytettävissä Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa silloinkin, kun et ole kirjautunut sisään.
 • Korjaa Apple Musicissa ongelman, jossa musiikkivideoita ei suoratoisteta korkealaatuisina.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta CarPlay saattaa menettää yhteyden tietyissä autoissa.
 • Korjaa CarPlayssa ongelman, jossa Kartat-näkymä saattaa siirtyä hetkeksi pois nykyiseltä alueelta.
 • Korjaa Koti-apissa ongelman, jossa turvakameran lähettämän toimintailmoituksen napauttaminen saattaa avata eri tallennuksen.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta Pikakomennot ei ehkä näy, kun näyttökuvan jakovalikkoa napautetaan.
 • Parantaa burmalaista näppäimistöä siten, että välimerkkisymbolit ovat nyt käytettävissä numeroissa ja symboleissa.

Jotkin ominaisuudet eivät välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa Apple-laitteissa. Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä on sivustolla https://support.apple.com/kb/HT201222

Applen julkaisutiedot iPadOS 13.4 -päivityksestä

iPadOS 13.4 sisältää tuen hiirelle ja ohjauslevylle iPadin kanssa, mikä parantaa tarkkuutta ja järjestelmän navigointia Multi-Touch-eleillä. Lisäksi se lisää iCloud Drive -kansioiden jaon Tiedostot-apista käsin ja uusia memoji-tarroja. Tämä päivitys sisältää myös virheenkorjauksia ja parannuksia.

Hiiren ja ohjauslevyn tuki

 • Kokonaan uudistettu kohdistin korostaa kuvakkeet Koti-valikossa ja Dockissa sekä painikkeet ja säätimet apeissa.
 • iPadin Magic Keyboardin tuki 12,9 tuuman iPad Prolle (3. sukupolvi tai uudempi) ja 11 tuuman iPad Prolle (1. sukupolvi tai uudempi).
 • Magic Mouse-, Magic Mouse 2-, Magic Trackpad- ja Magic Trackpad 2 -tuki sekä tuki muiden valmistajien Bluetooth- ja USB-hiirille.
 • Voit vierittää, pyyhkäistä appialueiden välillä, siirtyä Koti-valikkoon, käyttää Apinvaihtajaa, lähentää ja loitontaa, klikata napauttamalla, käyttää toissijaista klikkausta (kakkospainikkeen klikkausta) ja pyyhkäistä sivulta toiselle käyttämällä Multi-Touch-eleitä iPadin Magic Keyboardilla ja Magic Trackpad 2:lla.
 • Magic Mouse 2:n Multi-Touch-eleillä voit vierittää, käyttää toissijaista klikkausta (kakkospainikkeen klikkausta) ja pyyhkäistä sivulta toiselle.

Tiedostot

 • iCloud Driven kansioiden jakaminen Tiedostot-apista käsin.
 • Voit rajoittaa käyttöoikeuden vain niihin käyttäjiin, jotka nimenomaisesti kutsut käyttämään kansiota tai kaikkiin, joilla on linkki kansioon.
 • Voit valita, ketkä voivat tehdä muutoksia ja lähettää tiedostoja kansioon, ja ketkä voivat vain tarkastella ja ladata tiedostoja.

Memojit

 • Yhdeksän uutta memoji-tarraa, mukaan lukien ”hymy ja kolme sydäntä”, ”yhteen puristetut kädet” ja ”juhlivat kasvot”.

Mail

 • Aina näkyvät säätimet viestien poistamiseen ja siirtämiseen sekä viestin kirjoittamiseen tai viestiin vastaamiseen keskustelunäkymässä.
 • Vastaukset salattuihin viesteihin salataan automaattisesti, kun olet määrittänyt S/MIME:n.

App Store ja Apple Arcade

 • Yleisostojen tuki mahdollistaa sen, että kerran ostettua järjestelmään osallistuvaa appia voidaan käyttää iPhonessa, iPod touchissa, iPadissa, Macissa ja Apple TV:ssä.
 • Äskettäin pelatut Arcade-pelit näkyvät Arcade-välilehdellä, joten voit jatkaa pelaamista iPhonessa, iPod touchissa, iPadissa, Macissa ja Apple TV:ssä.
 • Katso kaikki pelit -luettelonäkymä.

Lisätty todellisuus (AR)

 • AR-pikakatselu tukee äänen toistoa USDZ-tiedostoissa.

Näppäimistö

 • Zhuyinin reaaliaikainen muunnos muuntaa zhuyinin automaattisesti oikeiksi merkeiksi ilman välilyöntinäppäimen painamista tekstin muuntamiseksi tai ehdotusten valitsemiseksi.
 • Japanin reaaliaikainen muunnos muuntaa hiraganan automaattisesti oikeiksi merkeiksi ilman välilyöntinäppäimen painamista tekstin muuntamiseksi tai ehdotusten valitsemiseksi.
 • Ennakoivan kirjoituksen tuki arabialle.
 • Sveitsinsaksan näppäimistöasettelua tuetaan 12,9 tuuman iPad Prolle.
 • 12,9 tuuman iPad Pron virtuaalisen näppäimistön asettelu vastaa nyt Smart Keyboardin asettelua.

Tämä päivitys sisältää myös virheenkorjauksia ja muita parannuksia.

 • Korjaa Kamerassa ongelman, jossa etsin saattaa näkyä käynnistyksen jälkeen mustana näyttönä.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta Kuvat saattaa näyttää käyttävän liikaa tallennustilaa.
 • Ratkaisee Kuvissa ongelman, joka saattaa estää kuvan jakamisen Viesteihin, jos iMessage ei ole käytössä.
 • Korjaa Mailissa ongelman, jossa viestit saattavat näkyä väärässä järjestyksessä.
 • Korjaa Mailissa ongelman, jossa keskusteluluettelossa saattaa näkyä tyhjiä rivejä.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta Mail saattaa kaatua, kun pikakatselussa napautetaan Jaa-painiketta.
 • Korjaa Asetuksissa ongelman, jossa mobiilidata saattaa virheellisesti näyttää olevan pois päältä.
 • Korjaa Safarissa ongelman, jossa verkkosivut eivät muutu käänteisiksi, kun sekä Tumma tila että Älykkäät käänteiset ovat käytössä.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta muun valmistajan apin verkkosisällöstä kopioitu teksti saattaa näyttää näkymättömältä, kun se sijoitetaan Tumman tilan ollessa käytössä.
 • Korjaa Safarissa ongelman, jossa CAPTCHA-kuva saattaa näkyä väärin.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta Muistutukset ei ilmoita vanhentuneesta toistuvasta muistutuksesta uudelleen ennen kuin se on merkitty suoritetuksi.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta Muistutukset saattaa lähettää ilmoituksia suoritetuista muistutuksista.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta iCloud Drive näyttää olevan käytettävissä Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa silloinkin, kun et ole kirjautunut sisään.
 • Korjaa Apple Musicissa ongelman, jossa musiikkivideoita ei suoratoisteta korkealaatuisina.
 • Korjaa Koti-apissa ongelman, jossa turvakameran lähettämän toimintailmoituksen napauttaminen saattaa avata eri tallennuksen.
 • Ratkaisee ongelman, jonka johdosta Pikakomennot ei ehkä näy, kun näyttökuvan jakovalikkoa napautetaan.
 • Parantaa burmalaista näppäimistöä siten, että välimerkkisymbolit ovat nyt käytettävissä numeroissa ja symboleissa.

Jotkin ominaisuudet eivät välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa Apple-laitteissa. Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä on sivustolla https://support.apple.com/kb/HT201222