Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple ja Google yhteistyöhön – tuovat Android- ja iOS-laitteisiin yhteensopivan koronaviruskontaktien jäljitysteknologian

Apple ja Google ovat kertoneet ryhtyneensä yhteistyöhön taistelussa ympäri maailman levinnyttä koronaviruspandemiaa vastaan.

Google ja Apple tuovat yhdessä tarjolle osaksi Android- ja iOS-laitteisiin Bluetooth-yhteyteen perustuvaa seurantateknologiaa, joka mahdollistaa koronaviruskontaktien jäljittämisen.

Useissa eri maissa on jo tuotu tarjolle sovelluksia, jotka keräävät älypuhelimen Bluetooth-yhteyden avulla tietoja lähialueella olleista muista sovelluksen käyttäjistä. Näin voidaan myöhemmin koronavirustartunnan vahvistamisen jälkeen selvittää henkilön lähellä olleet muut, mahdollisesti altistuneet ihmiset, kertoa heille asiasta ja pyytää tulemaan testattavaksi. Kontaktien jäljittämisellä, testaamisella ja eristämisellä voi olla suuri merkitys koronaviruksen leviämisen hidastamiseen.

Bluetoothiin perustuvia jäljityssovelluksia on ollut työn alla jo myös Euroopassa.

Apple ja Google aikovat nyt yhteistyössä tuoda kahdessa vaiheessa Bluetoothiin perustuvan jäljityksen mukaan käyttöjärjestelmätasolle ja valmiina ratkaisuna eri maiden terveysviranomaisten sovelluksissa käytettäväksi.

Yhtiöt aikovat ensin toukokuussa julkaista uusia API-rajapintoja Googlen kehittämälle Androidille ja Applen iOS:lle, jotka mahdollistavat laitteiden välisen yhteentoimivuuden ja lähikontaktien jäljittämiseen käytettujen sovellusten helpon toteuttamisen.

Lisäksi tulevien kuukausien aikana Apple ja Google aikovat rakentaa laajemman Bluetooth-perustaisen kontaktien jäljitysalustan suoraan osaksi käyttöjärjestelmiään. Tätä yhtiöt kuvailevat alkuvaiheen API-rajapintaratkaisua kestävämmäksi ratkaisuksi, joka mahdollistaa suuremman määrän ihmisiä osallistuvan jäljitystyöhön, jos he niin haluavat, sekä mahdollistaa eri jäljityssovellusten toiminnan myös yhteen toistensa kanssa.

Apple ja Google korostavat samalla yksityisyyden, läpinäkyvyyden ja käyttäjien seurannalle antaman luvan merkitystä. Tästä syystä yhteistyön tuloksista aiotaan julkaista avoimesti tietoa analysoitavaksi.

”Kaikki me Applella ja Googlella uskomme, ettei ikinä ole ollut tärkeämpää hetkeä tehdä työtä yhdessä ratkaistaksemme yhden maailman pahimmista ongelmista. Läheisen kehittäjien, valtioiden ja julkisen terveydenhoidon kanssa tehtävän yhteistyön toivomme voivamme valjastaa teknologian voiman auttamaan maita ympäri maailman hidastamaan COVID-19:n leviämistä ja kiihdyttämään paluuta tavalliseen arkeen”, kertovat Apple ja Google tiedotteessaan.

Apple ja Google ovat jo nyt julkaisseet ensimmäiset tekniset dokumentaatiot niiden jäljitysratkaisun  toiminnasta.