Apple ja Google julkaisivat älypuhelimiin koronaviruskontaktien jäljitysteknologiansa – iOS 13.5 nyt ladattavissa, Android päivittyy Google Play -palvelujen kautta

Apple ja Google ovat tänään julkaisseet koronaviruskontaktien jäljittämiseen tarkoitetut, viime kuussa suunnitelmana julkistetut Altistumisilmoitus-rajapintansa osana Applen iPhonen iOS 13.5 -käyttöjärjestelmäversiota sekä Googlen Android-laitteisiin jakamaa Google Play -palvelujen päivitystä.

Itsessään pelkät Applen ja Googlen tänään julkaisemat päivitykset eivät vielä tee mitään, vaan ne tarjoavat vain terveysviranomaisten kehittämille sovelluksille mahdollisuuden hyödyntää laitteiden Bluetooth-yhteyttä rekisteröimään lähellä havaitut muut laitteet. Näin myöhemmin koronavirustartunnan varmistuessa on sen sovellukseen kirjaamisen jälkeen mahdollista ilmoittaa mahdollisesta altistumisesta sovellusten keräämillä tiedoilla niille ihmisille, jotka ovat olleet viimeisen kahden viikon aikana lähietäisyydellä tietyn määritellyn ajan.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa, milloin esimerkiksi Suomessa viranomaiset julkaisevat koronaviruskontaktien jäljittämisessä apuna käytettävän sovelluksen.

Esimerkki mahdollisesta ilmoituksesta koronavirukselle altistumisesta sovelluksen tietojen perusteella.
Esimerkki mahdollisesta ilmoituksesta koronavirukselle altistumisesta sovelluksen tietojen perusteella.

Applen ja Googlen mukaan tähän päivään mennessä joukko Yhdysvaltojen osavaltioita ja yhteensä 22 maata viideltä eri mantereelta ovat pyytäneet ja niille on myönnetty pääsy käyttämään uusia rajapintoja.

Apple ja Google ovat toteuttaneet altistumisesta ilmoittavat rajapintansa tarkasti yksityisyyttä kunnioittavasti, eivätkä ne salli paikkatietojen käyttämistä rajapintoja hyödyntävissä sovelluksissa vaan kontaktien jäljitys perustuu Bluetooth-yhteyden kautta syntyviin tietoihin lähellä olleista laitteista. Lisäksi yksityisyyden huomioimiseksi on tehty myös useita muita suunnitteluratkaisuja.

Android-laitteiden osalta päivitys tapahtuu tästä päivästä alkaen taustalla päivittyvien Google Play -palvelujen kautta käytännössä huomaamatta. Päivitykseen vaaditaan vähintään Android 6.0 -versio ja se, että Google Play -palvelut on laitteessa käytössä. Applen iPhonen osalta tarjolla on nyt uusi iOS 13.5 -käyttöjärjestelmäpäivitys, joka voi päivittyä automaattisesti tai sen voi asentaa tavalliseen tapaan käsin Asetukset-valikon kautta.

Myöhemmin tänä vuonna Apple ja Google aikovat vielä integroida koronaviruskontaktien jäljitysteknologian suoraan osaksi käyttöjärjestelmiään, mikä mahdollistaa paremmin eri altistumisilmoitussovellusten yhteentoiminnan ja sekä osittaisen toiminnan myös ilman erillistä sovellusta.

Applen iPhoneissa tänään julkaistu iOS 13.5 sisältää myös muita korona-ajan inspiroimia muutoksia: se helpottaa lukituksen avaamista Face ID -kasvojentunnistuksen estävää maskia käytettäessä avaamalla näytölle suoraan pääsykoodin syöttönäkymän sekä mahdollistaa FaceTime-ryhmävideopuhelujen ruutujen automaattisen korostuksen poistamisen käytöstä. Ominaisuus on koettu häiritseväksi suuren osallistujajoukon puheluissa, jotka ovat yleistyneet korona-aikana.

iOS 13.5:n uudistukset Applen mukaan

iOS 13.5 antaa pääsykoodikentän nopeammin käyttöön Face ID:llä varustetuissa laitteissa, kun käytät kasvomaskia, ja sisältää Altistusilmoitus-API:n, joka tukee terveydenhuoltoviranomaisten COVID-19-altistusjäljitysappeja. Tämä päivitys sisältää myös vaihtoehdon hallita FaceTime-ryhmäpuhelujen videoruutujen automaattista korostusta sekä virheenkorjauksia ja muita parannuksia.

Face ID ja pääsykoodi

  • Yksinkertaistettu avausprosessi Face ID:llä varustetuissa laitteissa, kun käytät kasvomaskia.
  • Pääsykoodikenttä näytetään automaattisesti, kun pyyhkäiset lukitun näytön alareunasta ylös käyttäessäsi kasvomaskia.
  • Toimii myös todennettaessa App Storen, Apple Booksin, Apple Payn, iTunesin ja muiden appien, jotka tukevat kirjautumista Face ID:llä, kanssa.

Altistusilmoitus

  • Altistusilmoitus-API, joka tukee terveydenhuoltoviranomaisten COVID-19-altistusjäljitysappeja.

FaceTime

  • Vaihtoehto hallita FaceTime-ryhmäpuhelujen videoruutujen automaattista korostusta siten, että videoruutujen koko ei muutu osallistujan puhuessa.

Tämä päivitys sisältää myös virheenkorjauksia ja muita parannuksia.

  • Korjaa ongelman, jossa käyttäjät saattavat nähdä mustan näytön yrittäessään toistaa suoratoistovideota joiltakin verkkosivustoilta.
  • Korjaa ongelman, jossa ehdotukset ja toiminnot eivät ehkä lataudu jakosivulla.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa Apple-laitteissa.