Apple investoi nyt maailman suurimpiin mantereella sijaitseviin tuulivoimaloihin - yksi osa kattavaa panostusta hiilineutraaliuteen

Apple on kertonut investoivansa nyt kahden maailman toistaiseksi suurimman, mantereella sijaitsevan tuulivoimalan rakentamiseen osana panostuksiaan uusiutuvaan energiaan.

Applen rahoittaman tuulivoimapuiston rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä tanskalaisessa Esbjergin kaupungissa Jyllannin lounaisosassa.

Napakorkeudeltaan 200 metriä korkeiden tuulivoimaloiden odotetaan tuottavan 62 gigawattituntia sähköä vuodessa. Sähköntuotanto vastaa lähes 20 000 kodin vuotuista keskimääräistä sähkönkulutusta.

Apple tulee hyödyntämään uusien tuulivoimaloiden sähköä sen Viborgissa sijaitsevan 45 000 neliömetrin kokoisen datakeskuksensa toimintaan. Viborg saa energiaa myös Applen Thistedissä rahoittamasta aurinkopaneeliprojektista, joka oli ensimmäinen Tanskassa ilman julkista tukea.

Käyttöön otetun datakeskuksen avulla toimivat nyt muun muassa Applen App Store, Apple Music, iMessage, Siri ja muut palvelut lähialueilla Euroopassa.

Applen rahoittama aurinkopaneelihanke Thistedissä.

Applen rahoittama aurinkopaneelihanke Thistedissä.

Heinäkuussa Apple kertoi sitoumuksestaan muuntaa koko liiketoimintansa, sisältäen myös tuotteiden valmistukseen liittyvän toimitusketjun ja tuotteiden elinkaaren aikaiset päästöt hiilidioksidineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

Apple toimii jo nyt hiilineutraalisti omien maailmanlaajuisten operaatioidensa osalta, kun mukaan ei lasketa itse laitteita ja niiden valmistamista.

Vuonna 2030 tavoitellulla tasolla jokaisen Apple-tuotteen koko hiilijalanjälki on nollassa. Applen tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2030 on kaksikymmentä vuotta edellä hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n maailmanlaajuista tavoitetta vuonna 2050.

Applen mukaan se aikoo pyrkiä hiilineutraaliuteen vuonna 2030 vähentämällä päästöjään nykytasosta 75 prosentilla ja kehittämällä samanaikaisesti innovatiivisia hiiltä ilmakehästä poistavia ratkaisuja viimeisen 25 prosentin hoitamiseksi.

Apple aikoo muun muassa lisätä vähähiilisten ja kierrätysmateriaalien käyttöä tuotteissaan ja kehittää myös omien tuotteidensa kierrätysmahdollisuuksia. Esimerkiksi Applen Dave-nimellä ristitty robotti osaa nyt purkaa iPhonen Taptic Engine -värinämoottorin, jolloin sen magneetit ja volframi saadaan otettua talteen. Apple tekee myös yhteistyötä Carnegie Mellon -yliopiston kanssa tulevien kierrätysratkaisujen kehittämisen parissa.

Viime vuonna Apple investoi myös omien toimitilojensa energiatehokkuuden parantamiseen niin, että sähkön kulutus laski viidenneksellä. Apple toimii omissa tiloissaan jo täysin uusiutuvalla energialla, ja yli 80 prosenttia Applen hankkimasta uusiutuvasta energiasta syntyy Applen luomista projekteista. Applen datakeskusten energia on ollut täysin uusiutuvaa jo vuodesta 2014.

Applen datakeskus Tanskan Viborgissa.

Applen datakeskus Tanskan Viborgissa.

Applen mukaan sillä on myös sitoutumukset 72 alihankkijalta Apple-laitteiden tuotannon tapahtumiseen 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla, mikä tarkoittaa lähes 8 gigawattia ja vastaa 14,3 miljoonan tonnin päästöjen välttämistä vuositasolla. Päästöjen määrä vastaa keskimäärin kolmea miljoonaa autoa vähemmän liikenteessä.

Tällä viikolla saksalainen Varta, joka valmistaa Applelle pienikokoisia akkuja esimerkiksi AirPods-kuulokkeisiin, sitoutui hoitamaan tuotantonsa Applelle jatkossa 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla. Myös muut Applen alihankkijat Euroopassa työskentelevät eri uusiutuvan energian hankkeiden parissa.

Apple aloitti alihankkijoita uusiutuvaan energiaan kannustavan ohjelmansa jo vuonna 2015.

Apple aikoo myös kehittää jatkossa edelleen tuotteitaan ja niiden valmistusprosesseja ympäristöystävällisemmiksi.

Apple muun muassa tukee hiilivapaaan alumiinin sulatusprosessin kehitystyötä investoinneilla ja yhteistyöllä kahden alumiinin toimittajan kanssa. Applen mukaan ensimmäistä erää tätä vähähiilistä alumiinia käytetään jo 16 tuuman MacBook Pron tuotannossa.

Apple tekee myös sijoituksia hiilidioksidin poistamiseen ilmakehästä muun muassa metsiä istuttamalla ja muilla luonnollisilla ratkaisuilla. Apple perustaa myös tältä osin uuden rahaston metsien ja luonnon ekosysteemien suojeluun ja palauttamiseen ympäri maailman yhteistyössä Conversation Internationalin kanssa.