Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple tekee lisätystä todellisuudesta helppoa: ARKit-demot ihastuttavat jo somessa

Lisätystä todellisuudesta, josta kehittyneempänä versionaan käytetään myös termiä sekoitettu todellisuus, on povattu yhtä teknologia-alan seuraavista suurista jutuista. Applen on nähty olevan lisätyssä todellisuudessa muita perässä, sillä se ei ole esitellyt esimerkiksi Microsoftin HoloLensin kaltaisia laseja tai mitään omia virtuaalitodellisuustuotteitaankaan.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Apple on hyppäämässä lisätyssä todellisuudessa kertaheitolla kärkeen – tai ainakin mukaan kärkijoukkoon.

Syksyllä tulossa oleva iOS 11 -päivitys sisältää uuden ARKitin, joka mahdollistaa ennennäkemättömän helposti sovelluskehittäjille edistyneiden lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämisen. Lisätty todellisuus yhdistää digitaalisia objekteja ja tietoa välittömään käyttöympäristöön. Kuten Apple itse toteaa, se vapauttaa sovellukset näytön rajoista ja päästää ne vuorovaikuttamaan ympäröivän maailman kanssa täysin uusin tavoin.

Käytännössä kehittäjät pääsevät rakentamaan sovelluksia kameran, anturien ja kehittyneen laskennan avulla tosimaailman ympärille. Jo iOS 11:n julkistuksen yhteydessä esimerkkeinä annettiin IKEAlta tulossa oleva huonekalujen sovittamisen omaan kotiin mahdollistava sisustussovellus sekä Pokémon GOn lisätyn todellisuuden toteutuksen selvä kohentuminen. Lisäksi muitakin lisätyn todellisuuden pelejä on luvassa varmasti rutkasti.

Nyt verkossa ovat alkaneet levitä ensimmäiset ARKitillä tehdyt demot, jotka ovat varsin vaikuttavia. Niitä esitellään kootusti esimerkiksi Made with ARKit -sivustolla ja –Twitter-tilillä. Poimimme alle joitakin mielenkiintoisia demoja, kuten virtuaalisena mittanauhana toimimisen, Minecraftin sekä SpaceX:n Falcon 9 -raketin laskeutumisen omalle pihalle.

ARKit toki vain kiihdyttää huhuja Applen omista lisätyn todellisuuden laseista, joiden tiedetään olevan kehityksessä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, milloin lasit tulevat saataville. ARKitillä jo nyt luotavat sovellukset kuitenkin luovat oivalla tavalla pohjaa laajentaen jo ennakkoon tulevien Apple-lasien sovellustarjontaa.