Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple esitteli watchOS 9:n - paljon uutta terveyteen ja harjoitteluun

Apple on esitellyt uuden watchOS 9 -ohjelmistonsa, joka on tulossa Apple Watcheille myöhemmin tänä vuonna.

Mukana on paljon uutta yhteydenpitoon, harjoitteluun ja terveellisiin elämäntapoihin.

Apple jakaa watchOS 9:een suunnitellut uudistukset kolmeen osioon. Luvassa on uusia toimintoja yhteydenpitoon ja viihtymiseen, monipuolisempia mahdollisuuksia harjoitteluun eri lajeista pitäville sekä aivan uusi, lääkkeiden käyttöä helpottava sovellus.

Apple Watcheille on tulossa muun muassa neljä kokonaan uutta kellotaulua. Tuloillaan ovat monipuolisempi Avarauus-kellotaulu, perinteisistä juhlistakin ilmoittava kuukalenteri, ranteen asentoon reagoiva, leikkisä Leikkitukio-kellotaulu sekä perinteinen rannekelloa muistuttava Metropolitan-kellotaulunäkymä eri värivaihtoehdoilla ja mukautettavalla fontilla.

Tuleva, perinteisiin kuukalentereihin perustuva kellotaulu.
Perinteinen rannekellonäkymä tukee monenlaisia väriyhdistelmiä, jotka julkaistaan myöhemmin laajemminkin.

Applen mukaan myös muihin kellotauluihin (Moduulit (kompakti), Moduulit ja XL) on luvassa uusia värejä, joilla älykellon ilmettä voi nopeasti uudistaa oman makunsa mukaan. Muotokuva-kellotaulu tukee lisäksi nyt myös kissoja ja koiria ihmisten lisäksi.

Lisäksi yhä useammat kello­taulut tukevat moni­puolisia komplikaatioita.

Myös Apple Watchin Siri-toimintoon on tulossa uusia toiminnallisuuksia, minkä ohella watchOS 9 helpottaa uusien podcastien löytämistä älykellolta käsin. Niin ikään kehittäjille on luvassa uusia rajapintoja, joilla helpottaa yhteydenpitoa erilaisten pikaviestisovellusten avulla.

watchOS 9:n uusia käyttönäkymiä.
watchOS 9:n uusia käyttönäkymiä.

Tuleva watchOS 9 -ohjelmisto sisältää myös runsaasti uudistuksia terveelliseen elämäntapaan. Esimerkiksi treenivalikoimaa monipuolistetaan triathlonisteille sopivalla juoksua, polkupyöräilyä ja uintia mukautuvasti seuraavalla monilajitreenitilalla, uusilla mukautettavilla harjoitteilla ja monipuolisemmilla juoksuominaisuuksilla.

Treenejä voi räätälöidä etukäteen, jonka jälkeen voi seurata ilmoituksia vauhdista, sykkeestä, askel­tiheydestä ja tehosta.

Apple Watch osaa päivityttyään seurata juoksulenkillä myös pystysuunnassa tapahtuvaa liikettä ohjastaen käyttäjäänsä kohti taloudellisempaa askellusta. Lisäksi kello kertoo, kuinka kauan jalat ovat kosketuksissa maahan pitäen tarkempaa kirjaa myös askelpituudesta.

Uintitreeneistä tarjolla ovat tehokkuudesta kertovat SWOLF-pisteet.

Vaikkapa juoksutreenin voi itse luoda sen perusteella, mitä milloinkin tavoittelee.
Monipuolistettu treeninäkymä antaa lisätietoja kruunupainikkeen pyöräytyksellä.
Monipuolistettu treeninäkymä antaa lisätietoja kruunupainikkeen pyöräytyksellä.

Kesken treenin kruunupainikkeen pyöräytys tarjoaa lisätietoja harjoituksen juoksutehosta, korkeuden muutoksista ja esimerkiksi siitä, millä sykealueella milloinkin liikutaan. Lisäksi näin voi myös nähdä aktiivisuusympyröiden tilanteen.

Mahdollista on myös kellottaa tietty sama juoksu- tai pyöräilytreeni ulkona, jonka jälkeen seuraavilla kerroilla on mahdollista kisata edellistä tai parasta tulosta vastaan reaaliaikaisilla edistymistiedoilla.

Samalla Apple kertoi, että Kuntoilu-sovellus toimii pian iPhoneissa myös ilman Apple Watchia. Pelkällä iPhonella voi siis vastedes pitää kirjaa aktiivisuudestaan, vaikkakaan ei toki yhtä monipuolisesti kuin älykellolla.

Kuntoilu-sovellus toimii pian myös ilman Apple Watchia.
Kuntoilu-sovellus toimii pian myös ilman Apple Watchia.
Kokonaan uusi Lääkkeet-sovellus Apple Watchilla.
Kokonaan uusi Lääkkeet-sovellus Apple Watchilla.

Kolmas uudistuspaketti kohdistuu Apple Watchien terveystoimintoihin. Merkittävin uudistus lienee uusi Lääkkeet-sovellus, joka muistuttaa ottamaan ja pitämään kirjaa otetuista lääkkeistä.

Käyttäjät voivat manuaalisesti kirjata esimerkiksi reseptilääkkeensä tai ajoittaiset, esimerkiksi allergiatablettien kaltaiset sekä vitamiinit, uuteen sovellukseen ja saada ohjeistusten mukaisia muistutuksia aina, kun on uuden annoksen aika.

Terveys-sovelluksella lääkehistoriaan voi tutustua tarkemmin, minkä ohella älypuhelin kertoo, mikäli tiettyjen lääkkeiden yhteiskäyttö on vaarassa aiheuttaa riskejä.

Uniseuranta monipuolistuu, ja Apple Watch kertoo yön vaiheista aiempaa yksityiskohtaisemmin.
Apple Watch kertoo pian tarkemmin syydämen eteisvärinästä.

Terveystoimintojen uudistuksiin kuuluu myös sydämen toiminnan tarkempi seuranta. Esimerkiksi eteisvärinää Apple Watch seuraa watchOS 9:n myötä aiempaa yksityiskohtaisemmin kertoen muun muassa sen, kuinka usein historiassa mahdollisesti vaarallinen tila on toistunut.

Muina uudistuksina Kalenteri-sovelluksella voi luoda uusia tapahtumia suoraan Apple Watchista ja QWERTY-näppäimistö tulee saataville useammilla kielillä, joihin suomi ei kuitenkaan lukeudu.

Applen watchOS 9 -ohjelmisto julkaistaan Series 4:lle ja uudemmille Apple Watch -älykelloille, mukaan lukien Apple Watch SE, tulevana syksynä.

Applen watchOS 9 -ohjelmiston uudistuksia.