Apple esitteli tietokoneidensa uuden käyttöjärjestelmän macOS High Sierran

Apple on esitellyt uusimman versionsa Mac-tietokoneiden macOS-käyttöjärjestelmästä. macOS Sierraa syksyllä seuraava uutuus kantaa nimeä macOS High Sierra.

Uutuuden on määrä tuoda lisää nopeutta käyttöön, ja erityisesti Safari-selain saa päivityksessä lisää nopeutta. Lisäksi Safari saa uusia ominaisuuksia, kuten automaattisen toiston eston, eli verkkosivuilla olevat videot ja audiot eivät lähde automaattisesti pyörimään, ellei käyttäjä näin halua.

Uudistuksia High Sierrassa tulee myös muun muassa Mail-sähköpostiin, jonka hakua on parannettu. Mail myös tarvitsee 35 prosenttia aiempaa vähemmän tilaa viestien tallentamiseen.

Kuvat-sovellus saa uutta ilmettä valikoilleen sekä aiempaa paremman kuvien iCloud-synkronoinnin eri laitteiden välillä. Synkronointia on parannettu myös kolmannen osapuolen sovelluksissa muokattavien kuvien kanssa.

Ulkokuoren alla High Sierran uudistuksiin kuuluu siirtyminen Apple File System -tiedostojärjestelmään. APFS otettiin jo aiemmin käyttöön iOS-laitteissa, ja nyt tuo nopeampi ja paremmin nykyaikaisille tietokoneille soveltuva järjestelmä saapuu myös Mac-koneille.

Videopuolella uudistuksiin kuuluu pakkausstandardin vaihtuminen. H.264:n tilalle aletaan tuoda uudempaa H.265:tä. Apple esitteli myös uuden Metal 2 -grafiikkarajapinnan, joka tarjoaa aiempaa Metal-rajapintaa parempaa grafiikkaa niin käyttöjärjestelmälle kuin sovelluksille. Applen mukaan Metal 2 soveltuu hyvin koneoppimisen tarpeisiin sekä ulkoisille näytönohjaimille. Apple tuokin kehittäjille tarjolle Thunderbolt 3 -liitäntää käyttävän ulkoisen näytönohjaimen.

Grafiikkarajapinnoista puhuttaessa merkittävää on, että Apple valmistautuu virtuaalitodellisuuden saapumiselle Mac-koneille. Kehittäjät voivat tänä vuonna alkaa kehittää VR-sisältöä Mac-koneille ja HTC Vive -virtuaalilaseille.

macOS High Sierra saapuu maksuttomana päivityksenä 2010 ja uudemmille MacBook Air-, MacBook Pro-, Mac mini- ja Mac Pro -malleille sekä 2009 ja uudemmille MacBook- ja iMac-malleille. Virallinen macOS High Sierra -päivitys julkaistaan syksyllä ja julkinen beetaversio saapuu kesäkuun lopulla.