Lupaava ominaisuus Googlelta: Android Instant Apps

Mielenkiintoinen ja käyttäjän kannalta lupaava uusi ominaisuus Android-puhelimille on Googlen esittelemä Android Instant Apps. Se tarkoittaa mahdollisuutta käyttää vain osaa tietystä sovelluksesta, asentamatta koko sovellusta puhelimelle.

Hyvin usein voi vastaan tulla tilanteita, joissa älypuhelimeen pitäisi asentaa jokin sovellus tietyn toimenpiteen suorittamiseksi. Tämä voi olla esimerkiksi videosovellus, jolla katsoa kaverin lähettämä videolinkki, tai pysäköintisovellus jollekin tietylle pysäköintialueelle. Koko sovelluksen asentaminen voi vaatia isonkin tiedostopaketin lataamista ja asentamista, jolloin aikaa kuluu ja hermot kiristyvät. Instant Appsin ansiosta ei tarvitse ladata ja asentaa koko sovellusta, vaan ainoastaan se osa, joka vaaditaan kyseisen toimenpiteen suorittamiseen. Instant Apps tulee tarjolle myös vanhemmille Android-versioille, aina Jelly Beaniin eli versioon 4.1 ja sitä uudemmille Androideille.

Instant Apps voi toimia joko tietyntyyppisen linkin avaamalla tai esimerkiksi parkkimittarista löytyvällä NFC-tunnisteella, jotta pysäköintimaksun voi hoitaa lataamalla osan pysäköintisovelluksesta. Mikäli pikaisesti käyttöön otettu sovelluksen osa miellyttää, voi koko sovelluksen halutessaan asentaa nappia painamalla.

Instant Apps vaikuttaa käyttäjän kannalta hyvin näppärältä, mutta nähtäväksi jää, tuleeko se yleistymään. Ominaisuuden käyttöönotto vaatii nimittäin sovelluskehittäjältä hieman vaivannäköä, sillä sovellus pitää pilkkoa ”modulaariseksi” niin, että tiettyjä osioita siitä voidaan ladata ja suorittaa koko sovellusta asentamatta. Lisäksi monet kehittäjät varmasti olisivat enemmän mielissään jos heidän sovelluksensa asennettaisiin heti kokonaan eikä pieninä rippeinä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten idea lähtee liikkeelle.