Android Auto -tuki löytyy jo yli 100 miljoonasta autosta - näin Android-laitteiden yhteispeli autojen kanssa kehittyy seuraavaksi

Sekä Android Auto että Android Automotive yleistyvät ja kehittyvät.

Google kertoi eilen Google I/O -tapahtumassaan Android-laitteiden Android Auto -laajennoksen olevan saatavilla käytettäväksi nyt jo yli 100 miljoonassa myydyssä autossa.

Useimmat merkittävät autonvalmistajat tukevat tätä nykyä Android Autoa. Viimeisten joukossa mukaan on liittynyt Porsche.

Android Auto mahdollistaa älypuhelimen tarjoamien toimintojen käytön auton suuremman näytön ja sille sovitetun käyttöliittymän kautta. Nykyisin monet uudet autot tukevat Android Autoa langattomasti, jolloin älypuhelinta ei tarvitse enää kytkeä kaapelilla auton kanssa.

Android Auton Google Maps BMW:n mittaristonäkymän keskellä.
Android Auton Google Maps BMW:n mittaristonäkymän keskellä.

Jatkossa Android Auto kehittyy yhteensopivien autojen kanssa muun muassa kattamaan laajemmin myös mittaristonäytön. Google esitteli uudistusta yhdessä BMW:n kanssa: Google Maps -kartta voi esimerkiksi tulla saataville mittaristonäkymän keskelle, paremmin osaksi kuljettajan näkökenttää. Lisäksi myöhemmin Android Auto voi tarjota mittaristonäkymässä yhteensopivissa autoissa esimerkiksi sähköautojen lataukseen ja pysäköintiin liittyvien sovellusten tietoja.

Lisäksi Google kertoi eilen myös Androidin helpon Fast Pair -Bluetooth-paritustoiminnon laajenevan kuluvan vuoden aikana myös autoihin helpottaen älypuhelimen ja auton yhdistämistä. Tältä osin ensimmäisten kumppanien joukossa ovat BMW ja Ford.

Lisäksi eilen esitellyn Android 12:n julkaisun yhteydessä Google esittelee myös tuen digitaalisille autonavaimille, jotka toimivat joko NFC-lähiyhteydellä tai UWB-tekniikalla. Googlen mukaan ensimmäisenä joukko Googlen Pixel-älypuhelimia ja valittuja Samsungin älypuhelimia saa tuen digitaalisille autonavaimille tänä syksynä.

BMW on yksi ensimmäisiä kumppaneita Androidin digitaalisissa autonavaimissa.
BMW on yksi ensimmäisiä kumppaneita Androidin digitaalisissa autonavaimissa.

Digitaalisen autonavaimen avulla älypuhelimella voi avata auton ovet ja lähteä liikkeelle. NFC-lähiyhteyden kanssa käyttö vaatii puhelimen ottamista taskusta ja viemistä lukijan lähelle aivan kuten lähimaksuissa. UWB-lähipaikannusteknologialla puhelimen voi pitää taskussa tai laukussa, ja ovet avautuvat automaattisesti auton lähelle tultaessa.

Lisäksi digitaalinen autonavain on mahdollista jakaa verkon kautta vaikkapa perheenjäsenelle.

Autonvalmistajista digitaalisissa avaimissakin ensimmäisten kumppanien joukossa on BMW.

Android-laitteiden ja niiden laajennoksena toimivan Android Auton lisäksi Android on käyttöjärjestelmänä läsnä tätä nykyä myös suoraan autoissa. Tämä versio Androidista kulkee nimellä Android Automotive, ja autonvalmistajat voivat rakentaa sen pohjalta koko auton tieto- ja viihdejärjestelmän.

Android Automotiven käyttöliittymä on autonvalmistajien muokattavissa Googlen huolehtiessa alta löytyvästä käyttöjärjestelmästä ja sovellusten kautta tarjottavista toiminnoista. Android Automotivelle voi myös ladata sovelluksia suoraan Google Playsta.

Ensimmäisten joukossa Android Automotiven ovat ottaneet käyttöön Volvo ja sen synnyttämä sähköautobrändi Polestar.

Jatkossa Android Automotive nähdään käytössä esimerkiksi uudessa Hummer EV -sähkökatumaasturissa. Google I/O:n yhteydessä on nyt esitelty, miltä Android Automotive uudessa Hummerissa näyttää. Hummerissa on käytettävissä 13,4 tuuman keskuskosketusnäytön lisäksi toinen 12,3 tuuman mittaristonäyttö.

Vuoden 2021 loppuun mennessä Android Automotiven odotetaan Googlen mukaan olevan tilattavissa yli kymmenessä automallissa Volvolta ja Polestarilta, General Motorsin eri brändeiltä ja Renaultilta.

Android Automotive Hummer EV -sähkökatumaasturissa.
Android Automotive Hummer EV -sähkökatumaasturissa.