Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Analyytikko: Applelta AR-teknologiaa aikaisintaan vuoden tai kahden kuluttua

Tunnettu Apple-analyytikko Ming-Chi Kuo on lähestynyt sijoittajia muistiolla, joka käsittelee Applen tulevaisuutta AR-teknologian eli lisätyn todellisuuden teknologian parissa.

AppleInsiderin haltuunsa saaman muistion mukaan iPhone voisi tulevaisuudessa pohjustaa Applen puhtaasti AR-käyttöön tehtyjä ratkaisuja samaan tapaan kuin iPodit aikoinaan pohjustivat iPhonen syntyä. Kuo ei erittele sen tarkempia ratkaisuja, mutta samaan tapaan kuin Android-puhelimia käytetään jo jonkin verran virtuaalitodellisuusratkaisuissa, voisi Apple kehittää iPhonelle esimerkiksi Pokémon GO -tyyppisiä sovelluksia, jotka hyödyntävät puhelimen kameraa ja näyttöä AR-ratkaisuissa, AppleInsider maalailee.

Hyvä esimerkki tämän päivän AR-ratkaisusta on Microsoftin HoloLens, joka yhdistää kameroita, antureita, läpinäkyviä näyttöjä ja erityisiä ohjelmistoja, joiden avulla käyttäjän todellista ympäristöä täydennetään digitaalisella sisällöllä. Tällaiset laitteet vaativat kuitenkin runsaasti laskentatehoa ja ovat isoja ja kömpelöitä, mikä AppleInsiderin mukaan ei sopisi Applelle, joka kiinnittää erityisen paljon huomiota laitteiden mukavaan käyttökokemukseen.

Kuon mukaan Apple voisi yhdistää AR-käyttökokemuksen muihin avaintuotteisiinsa ja samalla saada kilpailijoihinsa nähden 3-5 vuoden etumatkan. AR-ratkaisuja voitaisiin esimerkiksi käyttää uudistamaan Apple Watchin tai Apple TV:n käyttöliittymää ja samalla kiertää pienten näyttöjen ja kömpelöiden ohjaustapojen tuomat rajoitteet. Kuon mukaan näitä uusia tuotteita voitaisiin Applelta kuitenkin odottaa aikaisintaan vuoden tai kahden kuluttua.

AR-ratkaisut voivat myös näytellä merkittävää roolia Applen autoprojekteissa. Apple kehittää muun muassa auton käyttöjärjestelmää ja erityisiä heijastusnäyttöratkaisuja (heads-up display, HUD), joissa AR-teknologia voi olla avainasemassa.

Applen kiinnostus lisättyä tai täydennettyä todellisuutta kohtaan ei ole mikään salaisuus. Yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook on kertonut, että yhtiössä on kiinnostusta sekä virtuaalitodellisuutta että lisättyä todellisuutta kohtaan, mutta niistä erityisesti jälkimmäinen kiinnostaa ja vaikuttaa lupaavalta, koska se ei sulje pois kontaktia ympärillä olevien ihmisten kanssa.

Apple on panostanut AR- ja VR-kehitykseen muun muassa useilla yritysostoilla ja avainhenkilöiden palkkaamisilla. Lisäksi yhtiöllä on useita patentteja esimerkiksi läpinäkyviin näyttöihin ja iPhone-pohjaisiin VR-ratkaisuihin liittyen, ja yhtiön työntekijöitä vierailee säännöllisesti Stanfordin yliopiston VR-laboratoriossa.