Huhu: Ei enää 16-gigaisia iPhoneja

Kiinalaisraportin mukaan Apple olisi tuplaamassa iPhonen tallennusmuistin vähimmäismäärän. Kun iPhone 6s:n edullisin versio sisältää tallennustilaa 16 gigatavua, kerrotaan iPhone 7:n tarjoavan tilaa vähintään 32 gigatavua.

Raportin taustalla on kiinalaisen IHS Technologyn markkinatutkimusjohtaja Kevin Wang. Hän kertoo tutkineensa Applen alihankintaketjua, ja tutkimuksensa perusteella tuumii, että iPhone 7:ssä olisi kaksi gigatavua RAM-muistia ja vähintään 32 gigatavua ROM-muistia eli tallennustilaa.

Viime syksynä esitellyt iPhone 6s -mallit olivat ensimmäisiä kahden gigatavun RAM-muistilla varustettuja iPhone-malleja, joten ei olisi mikään yllätys, jos ei tänä vuonna tule lisäystä keskusmuistiin. Tallennusmuistin osalta tilanne voikin olla toinen.

Monien kiukuttelusta huolimatta Apple on sitkeästi pitänyt kiinni iPhonen tarjoamisesta pienimmillään 16 gigatavun tallennusmuistilla. Kyseessä lienee kylmä laskelmointi, eli Apple myy mielellään lisää tallennustilaa mojovalla lisähinnalla. Tallennustilan kasvattaminen 16 gigatavusta 64 gigatavuun nostaa puhelimen myyntihintaa 110 eurolla, mutta valmistuskustannuksia vain noin 10 eurolla.

16 gigatavua alkaa tänä päivänä olla kovin vähäinen määrä tallennustilaa, kun yksittäiset sovellukset voivat jo viedä tilaa useita gigatavuja. Samoin uusimpien iPhone-mallien 4K-videot voivat äkkiä haukata ison siivun tallennustilasta.

Syksyllä 2014 iPhone 6 -julkistuksessa Apple kasvatti tallennustilaoptioiden kokoja, eli 16 gigatavun version rinnalle tulivat 64:n ja 128 gigatavun tallennustilat, kun aiemmin tarjolla oli 32 ja 64 gigatavua. Uusissa iPad Pro -malleissa tallennustilojen määrät alkavat 32 gigatavusta, ja tallennustilan määrän voi niissä kasvattaa aina 256 gigatavuun.