Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Amazon ostamassa Roomba-robottipölynimureistaan tunnetun iRobotin 1,7 miljardilla dollarilla

Amazon laajentaa kodin älylaitteiden tarjontaansa.

Verkkokauppajättinä tunnettu, mutta myös useammille muille aloille ja erilaisiin tuotteisiin laajentunut Amazon on kertonut tehneensä sopimuksen muun muassa Roomba-robottipölynimureistaan tunnetun iRobotin ostamisesta.

Rahana maksettava kauppahinta on 61 dollaria osakkeelta, ja kaupan yritysarvo huomioiden myös iRobotin nettovelat on yhteensä 1,7 miljardia dollaria.

Kaupan toteuttaminen edellyttää tavanomaisten ehtojen, kuten iRobotin osakkeenomistajien hyväksynnän sekä vaadittujen viranomaishyväksyntöjen, täyttymistä. Varmaa kaupan toteutuminen ei siis vielä missään nimessä ole, jos kilpailuviranomaiset esimerkiksi Yhdysvalloissa asettuvat kauppaa vastaan. Suurten teknologiayhtiöiden tekemiin yritysostoihin on alettu suhtautua viime aikoina huomattavasti aiempaa epäilevämmin.

Suunnitelman mukaan iRobotin toimitusjohtaja Colin Angle tulee jatkamaan tehtävässään yhtiön siirtyessä Amazonin omistukseen.

Ensimmäisen Roomba-robottipölynimurin iRobot esitteli jo vuonna 2002, ja niitä sittemmin myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Itse yhtiö perustettiin jo vuonna 1990.

”iRobotin perustamisesta lähtien tiimimme on pyrkinyt luomaan innovatiivisia, käytännöllisiä tuotteita, jotka helpottavat asiakkaiden elämää, mikä on johtanut Roomba- ja iRobot-käyttöjärjestelmän kaltaisiin keksintöihin”, kommentoi Colin Angle, iRobotin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja. ”Amazon jakaa intohimomme rakentaa ajatuksella luotuja innovaatioita, jotka antavat ihmisille mahdollisuuden tehdä enemmän kotona, enkä voi kuvitella parempaa paikkaa tiimillemme jatkaa missiomme toteuttamista. Olen erittäin innoissani saadessani olla osa Amazonia ja nähdä mitä me teemme. voi rakentaa yhdessä asiakkaille tulevina vuosina.”

”Tiedämme, että ajan säästäminen on tärkeää, ja kotityöt vievät arvokasta aikaa, jonka voisi käyttää paremmin asioihin, joista asiakkaat pitävät”, kommentoi puolestan Amazon Devicesin johtaja Dave Limp. ”iRobot-tiimi on monien vuosien aikana osoittanut kykynsä keksiä ihmisten siivoamista uudelleen uskomattoman käytännöllisillä ja kekseliäillä tuotteilla – siivoamisesta milloin ja missä tahansa, välttäen yleisiä esteitä kodissa ja aina keräysastian automaattiseen tyhjentämiseen. Asiakkaat rakastavat iRobot-tuotteita – ja olen innoissani voidessani työskennellä iRobot-tiimin kanssa ja keksiä tapoja, jotka tekevät asiakkaiden elämästä helpompaa ja nautinnollisempaa.”

Amazon on aiemmin omassa verkkokaupassaan panostanut varastorobotteihin, mutta se on kehittänyt myös omaa Astro-nimistä kotitöitä tekevää robottiaan.

iRobot on tehnyt jo aiemmin yhteistyötä Amazonin kanssa mitä tulee esimerkiksi integroitumiseen Alexa-ääniavustajapalvelun kanssa sekä Amazon Web Services -pilvipalvelujen hyödyntämiseen.