Älypuhelinten lataus taas uudelle tasolle: OnePlussan sisarbrändi Realme julkisti peräti 240 watin pikalatauksen

Entistä nopeampi lataus älypuhelimiin.

OnePlussan sisarbrändinä tunnettu, Oppon alla myös toimiva Realme on julkistanut ensimmäisen massatuotantoon tulevan ja myyntiin saapuvassa älypuhelimessa nähtävän 240 watin pikalatauksen.

240 watin latausteho on USB-C:n kautta tällä hetkellä ylipäänsä mahdollinen tehon enimmäismäärä.

Markkinoille Realmen 240 watin pikalataus on tulossa osana nyt vahvistetusti helmikuussa julkaistavaa Realme GT Neo 5 -älypuhelinta.

Realmen emobrändi Oppo esitteli jo aiemmin helmikuun 2022 lopulla 240 watin SuperVOOC-pikalatausta Mobile World Congress 2022 -messujen yhteydessä. Tuolloisessa prototyypissä 4 500 milliampeeritunnin akku latautui täyteen 9 minuutissa. Nyt 240 watin latausratkaisu on kypsynyt tuotantoon.

Realme on aiemminkin kulkenut pikalataustehojen osalta eturintamassa: edeltävässä Realme GT Neo 3:ssa nähtiin aikanaan ensimmäisenä älypuhelimena akun 150 watin pikalataus.

Realmen mukaan uusi 240 watin pikalataus rakentuu useista eri osa-alueista. Puhelimessa hyödynnetään kolmea latauspumppua, jotka muuttavat 20 voltin jännitteen ja 12 ampeerin sähkövirran 10 voltin jännitteeksi ja 24 ampeerin sähkövirraksi. Käytössä on maailman ensimmäinen, kustomoitu 12 ampeerin latauskaapeli, joka koostuu neljästä 21AWG-kaapelista.

240 watin laturissa on käytetty GaN-komponentteja, ja tehon ja koon suhde laturissa on kaikkien aikojen suurin: 2,34 wattia kuutiosenttimetriä kohden. Laturi onkin vain 5 prosenttia suurempi kuin Realmen aiempi 150 watin laturi. Realmen oman 240 watin pikalatauksen ohella laturi tukee 65 watin USB Power Delivery -standardin pikalatausta.

Realme kertoo korkeasta lataustehosta huolimatta myös akun käyttöiän säilyvän pitkänä. Yli 1 600 lataussyklin jälkeen akku säilyttää yhä 80 prosenttia maksimikapasiteetistaan.

Myös turvallisuuteen on panostettu monin eri tavoin. Lämpötilaa puhelimessa valvovat reaaliajassa 13 lämpötila-anturia ja puhelimen jäähdytysjärjestelmässä hyödynnetään grafeenia. Jäähdytysjärjestelmän pinta-alaksi kerrotaan 6 580 neliömillimetriä.

Realme on testannut latausratkaisun toimintaa myös ääriolosuhteissa 85 celsiusasteen lämpötilassa ja 85 prosentin kosteudessa, 21 päivän ajan, ilman rikkoontumista.

Realmen 240 watin pikalatauksen yksityiskohtia.
Realmen 240 watin pikalatauksen yksityiskohtia.

Realme GT Neo 5:stä kuultujen paljastusten mukaan puhelin olisi tulossa kahtena eri akku- ja pikalatausversiona, kuten eteljänsäkin. Realme GT Neo 5 tukisi versiosta riippuen 150 tai 240 watin pikalatausta, kun akkujen kapasiteetit olisivat noin 5 000 milliampeerituntia ja 4 600 milliampeerituntia.

Uuden 240 watin pikalatauksen odotetaan olevan erittäin nopea. Jo aiemmassa Realme GT Neo 3:ssa sen 150 watin pikalatauksella 4 500 milliampeeritunnin akku latautui 50 prosentin varaukseen asti 5 minuutissa ja täyteen 15 minuutissa.

Aiemmin Realme GT Neo 5:stä paljastui jo kuvavuodossa ensimmäinen virallinen tuotekuva, kun vuotaja Steve Hemmerstoffer eli OnLeaks paljasti Realme GT Neo 5:n takamuotoilun virallisessa tuotekuvassa yhteistyössä Smartprix-sivuston kanssa.

Sittemmin toinen nimimerkillä Digital chat station esiintyvä vuotaja on paljastanut aiempaa kattavammat tiedot Realme GT Neo 5:n teknisistä ominaisuuksista. Vuotajan mukaan Realme GT Neo 5:ssä on 6,7 tuuman ja 1,5K-tarkkuuden AMOLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella ja 2 160 hertsin PWM-kirkkaudensäädöllä.

Mielenkiintoisesti järjestelmäpiirinä Realme GT Neo 5:ssä pitäisi tuoreen vuodon mukaan olla Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, eli siis Qualcommin viimeistä edellisen sukupolven huippuluokan piiri, joka tarjoaa edelleen vahvan suorituskyvyn.

Kameroiden osalta Digital chat station on kertonut Realme GT Neo 5:n olevan varustettu 50 megapikselin pääkameralla, joka rakentuu Sony IMX890 -kennolle ja sisältää optisen kuvanvakaimen.

Realme GT Neo 5 paljastuneessa tuotekuvassa. Kuva: OnLeaks / Smartprix.
Realme GT Neo 5 paljastuneessa tuotekuvassa. Kuva: OnLeaks / Smartprix.