Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Älypuhelimille ja tableteille esitetään uusia kiertotalousvaatimuksia - ehdotuksissa helpompi akunvaihto ja 5 vuotta ohjelmistopäivityksiä

Älypuhelimet ja tablettilaitteet ovat astumassa kiertotalousvaatimusten piiriin.

Energiavirasto on kertonut, että älypuhelimet ja tablettilaitteet ovat saamassa jatkossa energiamerkinnän ja uusia ekosuunnitteluvaatimuksia liittyen muun muassa tuotteiden korjattavuuteen, purettavuuteen, kestävyyteen sekä kierrätettävyyteen. Nyt valmistuneen esiselvityksen pohjalta varsinaisen asetuksen valmistelu on käynnistynyt.

Energiaviraston mukaan älypuhelimille ja tableteille on suunnitteilla useita uusia vaatimuksia, jotka koskevat energiatehokkuuden lisäksi kiertotaloutta. Korjattavuus, purettavuus, kestävyys ja kierrätettävyys ovat vauhdilla tulossa uusina vaatimuksina mukaan kaikkiin ekosuunnitteluasetuksiin, sillä nämä ominaisuudet ovat avainasemassa tuotteiden kiertotalouden kehittämisessä, laitteiden käyttöiän pidentämisessä ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Lisäksi jatkossa myös laitteiden materiaalitehokkuus on otettava huomioon, joka tarkoittaa esimerkiksi vaatimusta suunnitella helposti korjattavia ja tehokkaasti kierrätettäviä laitteita.

Tulevan asetuksen tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa, mutta esiselvityksen perusteella on ehdotettu Energiaviraston mukaan useita muutoksia:

  • Älypuhelimien akkujen tulisi olla helposti irrotettavissa korjattavuuden parantamiseksi. Korjaukseen tarvittavien tietojen ja varaosien tulisi olla saatavilla ainakin ammattikorjaajille.
  • Yleisimmin korjaamista vaativien osien, kuten näyttöjen tai puhelimen takaosan tulisi olla helposti korjattavissa ja/tai vaihdettavissa. Uudelleenkäytettävät kiinnitystavat voisivat muun muassa lyhentää korjaamisaikoja ja alentaa korjaamiskuluja.
  • Käyttöjärjestelmäpäivityksiä tulisi olla saatavilla vähintään 5 vuotta, jotta kuluttajien ei tarvitse ostaa uutta laitetta vanhentuneen käyttöjärjestelmän vuoksi.

Energiaviraston mukaan vuoden 2021 aikana useat kodinkoneet saivat jo uuden energiamerkinnän ja uusia kiertotalousvaatimuksia. Seuraavana vuorossa ovat älypuhelimet ja tablettilaitteet. Aloite näiden laitteiden kestävästä suunnittelusta sisältyi vuoden 2020 kiertotaloutta koskevaan toimintasuunnitelmaan. Energiamerkintäaloite täydentää yllä mainittua ekosuunnitteluasetusta.

Esiselvitys asiassa valmistui maaliskuussa 2021. Selvitys sisälsi Energiaviraston mukaan syväluotaavan analyysin älypuhelimien ja tablettien standardeista, lainsäädännöstä, markkinoista, käyttäjistä, teknologioista, ympäristö- ja talousvaikutuksista sekä suunnittelusta. Julkista palautetta kerätiin vuoden 2021 toisella ja kolmannella neljänneksellä, ja seuraavaksi vuorossa on Euroopan komission sidosryhmille järjestämiä kuulemisfoorumeita syksyn 2021 aikana.

“Älypuhelinten ja tablettien ekosuunnitteluun ollaan tuomassa toistaiseksi kaikkein kunnianhimoisimpia kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia, jotka nostavat laitteiden kestävyyden, korjattavuuden ja kierrätettävyyden kokonaan uudelle tasolle pienentäen ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta valmistuksesta loppukäyttöön”, kommentoi Timo Vihavainen Energiavirastolta.

Energiaviraston mukaan älypuhelinten ja tablettien korjaavuutta, kierrätettävyyttä, kestävyyttä sekä energiatehokuutta parantamalla voidaan saavuttaa jopa 13 terawattitunnin vuosittaisia säästöjä 2030 mennessä.