Alle neljän euron älypuhelin päätyi kokeiltavaksi – ”Se toimii”

Kohuttu 251 Intian rupian eli alle neljän euron Freedom 251 -älypuhelin on todellinen ainakin siinä määrin, että puhelin on nyt päätynyt BGR Indian kokeiltavaksi ja testattavaksi.

Projektin ympärillä on alusta asti ollut suurta dramaa – ja suuria otsikoita. ”Älypuhelin alle neljällä eurolla ilman kytkyä? Uutuus hämmentää puhelimarkkinoita”, ”Liian hyvää ollakseen totta? Alle neljän euron älypuhelin haisee vahvasti petkutukselta”, ”Kohutusta alle neljän euron älypuhelimesta poliisitutkinta”, ”Alle neljän euron älypuhelin elää yhä — toimitukset alkavat tällä viikolla” ja ”Neljän euron älypuhelimen tarina jatkuu — edelleen hämärissä merkeissä” ovat esimerkkejä aiemmista otsikoista.

Matkan varrella muun muassa medialle toimitettiin alun perin naamioituja, markkinoilta 50 eurolla löytyviä Adcom Ikon 4 -puhelimia. Mutta nyt ainakin BGR Indian käsiinsä saama puhelin on aidompi Freedom 251.

BGR India sai testattavakseen 251 rupian eli alle 3,5 euron Freedom 251 -älypuhelimen.

Nyt toimitettua puhelinta kuvaillaan paljon erilaiseksi, hiotummaksi ja paremmaksi kuin aiempaa naamiopuhelinta. Freedom 251 -testipuhelimen ominaisuuksia ovat esimerkiksi Android-käyttöjärjestelmä, neljän tuuman näyttö 800×480 pikselillä, 3,2 megapikselin taka- ja 0,3 megapikselin etukamera, kuvausvalo takana, MediaTekin MT6850 -neliydinjärjestelmäpiiri, 1 gigatavu RAM-muistia, kaksi SIM-korttipaikkaa, 8 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, microSD-muistikorttipaikka ja 1 450 milliampeeritunnin akku.

Kaiken kaikkiaan puhelin tuntuu ainakin mitätöntä hintaansa paremmalta, vaikkakaan ei tietenkään mitenkään mainiolta itsessään missään suhteessa. Ja onhan puhelimen todellinen valmistushintakin monin verroin väitettyyn myyntihintaan nähden.

– Loppujen lopuksi, 251 rupian älypuhelimesta ei voi sanoa paljoa pahaa sanaa, ottaen huomioon että puhelimessa käytettävistä komponenteistakin osa olisi puhelimen hintaa kalliimpia, todetaan BGR Indian ensikokemuksissa.

Näin koko puhelimen ympärillä on edelleen samaa suurta mystisyyttä, vaikka testipuhelin medialle on jo liikkeelle saatu. Puhelimen takana olevan valmistajan Ringing Bellsin taholta on muun muassa huudettu Intian valtiota auttamaan – ja mahdollistamaan halpa älypuhelin sellaisen haluavalle kansalle. Lisäksi osuva arvio edelleen on, ettei Freedom 251 -puhelimia edes ollut tarkoitus myydä vaan kerätä niillä vain näkyvyyttä, jossa on myös onnistuttu – ja myydä jotain muuta. ”Kuinkas sattuikaan, yhtiö onkin juuri esitellyt uuden television, vara-akkuja, peruspuhelimia sekä kaksi uutta älypuhelinmallia, reilun viidenkymmenen euron hintaisen Elegantin ja kuudenkympin hintaisen Elegancen”, todettiin aiemmassa artikkelissammekin.

Ringing Bells on julkaissut tiedon, että se olisi toimittanut puhelintaensimmäisen erän 5 000 kappaleen jälkeen myös toisen 60 000 kappaleen valmistuserän asiakkaille. ”Mutta on myös hämärää miksi emme kuule ihmisten puhuvan 251 rupian älypuhelimen saamisesta. Minä puhuisin siitä ja varmasti sinäkin, jos sellaisen saisit”, BGR Indian artikkelissa kuitenkin ihmetellään.

Alun perin yli 70 miljoonaa ihmistä rekisteröityi kiinnostuksensa Freedom 251:stä. Todelliseksi myynniksi ainakaan tällaiset kappalemäärät eivät tule kuitenkaan ikinä kääntymään.

Mutta vielä tarina alle 3,5 euron älypuhelimesta elää. Jos ei muuta, tarjoaa Ringing Bells ainakin viihdettä seuraajille, jotka voivat arvuutella mitä puhelimen ympäriltä seuraavaksi vielä paljastuukaan.

”Kyllä, Freedom 251 on olemassa. Se on aito. Se toimii”, summataan BGR Indian ensikokemukset laitteesta.

Mutta ilmestyvätkö jostain kolosta vielä ne myydytkin 251 rupian älypuhelimet? Edes ne kymmenen tuhannet, jotka pitäisi olla jo toimitettu?

Se jää nähtäväksi.