Microsoft-pomo: "Uusissa Lumioissa paras kamera, jonka olemme koskaan tehneet"

Uutisoimme reilu kuukausi sitten siitä, miten Apple esitteli uusien iPhone 6s -puhelinten kuvausominaisuuksia. Nyt saman tempun on tehnyt Microsoft, joka julkaisi blogissaan eilen reilusti uusia Lumia 950- ja Lumia 950 XL -puhelimille otettuja kuvia. Blogitekstin kirjoittanut Juha Alakarhu on Microsoftin kuvausteknologioista vastaava johtaja.

Osana Microsoftin Tampereen tiimiä työskentelevä Alakarhu on jo pitkään vastannut kamerateknologien kehittämisestä ensin Nokialle ja myöhemmin Microsoftille. Mies tunnetaan muun muassa vuonna 2012 esitellystä Nokia 808 PureViewistä sekä myöhemmin julkaistusta Lumia 1020:stä. Aiemmassa Microsoft Äänen blogikirjoituksessa Alakarhu kertoi kamerapuhelinten kehittämisestä seuraavasti:

– Moni tiimiläisistämme harrastaa valokuvausta ja siksikin tämä on ihmisille paljon enemmän kuin pelkkä työ. Puhelimen suunnittelu ja- kehitysvaiheissa uusia ominaisuuksia on testattu vaikka yömyöhään ja hyvin nopealla temmolla.

– Kuvauksen kanssa työskentely on älyttömän hienoa, sillä näköaisti on mielestäni tärkein aistimme. Työn tuloksen voi lisäksi heti näyttää. Ihmisen silmä on nimittäin hyvin kriittinen.

Uudessa blogikirjoituksessaan Alakarhu kertoi myös hieman lisää Lumia 950- ja Lumia 950 XL -puhelinten suunnitteluprosessista:

– Kun aloimme suunnitella kameroita Lumia 950- ja Lumia 950 XL -puhelimiin, yksi tärkeimmistä tavoitteistamme oli taata, että kaikki pystyisivät ottamaan hyviä kuvia olosuhteista riippumatta. Puhelimen kamera sisältääkin muutamia erittäin kehittyneitä tekniikoita tavoitteen saavuttamiseksi.

– Olen äärimmäisen ylpeä tiimistä, joka suunnitteli kamerat Lumia 950- ja Lumia 950 XL -puhelimiin. Olen varma, että kameroiden teknologia tyydyttää sekä kokeneita valokuvaajia, että niitä jotka tykkäävät vain napsia kuvia. Ja kyllä, kameramme tukevat myös RAW-kuvausta. Uskon todella, että tämä on paras kamera, jonka olemme koskaan tehneet.

Tarkemmin kameroiden teknisistä yksityiskohdista voi lukea itse blogikirjoituksesta. Kirjoituksessaan Alakarhu kertoo kuinka kolmivärinen LED-kuvausvalo antaa kuviin luonnolliset värit ja Rich Capture-toiminto mahdollistaa kahden eri valotusajan käyttämisen samassa kuvassa. Puhelimilla otetut esimerkkikuvat ovat nähtävissä alta.

 

 

Koska puhelinten väliset kameravertailut ovat nykyjään yleinen puheenaihe, ei Alakarhu jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan otti kantaa myös Lumioiden kuvausominaisuuksiin kilpailijoihin verrattuna. Alla näkyvistä kuvista ensimmäinen on otettu Lumia-puhelimella ja toinen ”kilpailijan keskivertopuhelimella”. Blogikirjoituksessa huomautetaankin, miten kilpailijan ottama kuva näyttää selvästi vesittyneeltä Lumialla otettuun luonnolliseen kuvaan verrattuna.

 

 

Kuten valmistajien itse julkaisemiin kameravertailuihin yleensäkin, kannattaa nytkin nähtyihin kuviin suhtautua pienellä varauksella. Lumia 950:n ja Lumia 950 XL:n tullessa kauppoihin loppuvuonna, voi kameroiden kyvyistä lukea puolueettomia testejä muun muassa DxOMarkin sivuilta.